Museum Van Loon

Zilveren album amicorum

Pronkstuk

Zilveren album amicorum

In 2009 verwierven wij een zilveren album amicorum uit ca. 1600, met daarop de wapens van het echtpaar Anna Ruychaver en Willem van Loon. Een bijzondere aanwinst voor ons museum. Want we beheren veel familiezilver, maar nog nooit eerder bezaten we 17e-eeuws familiezilver. Het boekje geeft inzicht in de sociale contacten van de familie. Ook het familiewapen op de voorkant is bijzonder: twee moorhoofden die verwijzen naar de specerijenhandel. De hoofden tonen aan dat de familie Van Loon al met het Oosten handelde voordat de V.O.C. in 1602 werd opgericht. Het boekje is momenteel onderdeel van de tentoonstelling Turkish Tulips. 

Delen

Exposities

3 mrt 2017 - 29 mei 2017 Turkish Tulips. Gavin Turk

Turkish Tulips. Gavin Turk

Museum Van Loon nodigde de Britse kunstenaar Gavin Turk (1967) uit als curator van de tentoonstelling Turkish Tulips. Turk presenteert een transhistorische dialoog tussen hedendaagse kunst en de historie van de Amsterdamse familie Van Loon. De familie Van Loon handelde al in de 16de eeuw met het Ottomaanse Rijk (het huidige Turkije). Gavin Turk werd hierdoor geïnspireerd en onderzocht hoe de handelsroute van de tulp vanuit Turkije naar Nederland liep. De klassieke bloem staat symbool voor de fragiele, kleurrijke en onderzoekende handelsroutes van Turkije naar Nederland. Turk maakte voor deze tentoonstelling een nieuw, sight-specific werk, geïnspireerd op moderne tulpendozen. Ook nodigde hij 17 bevriende kunstenaars uit om hun werk – waarin de tulp symbool staat – te tonen in het museum.
 

Museuminformatie

Museum Van Loon

Museum Van Loon

In het hart van Amsterdam aan de Keizersgracht staat het woonhuis van de Amsterdamse regentenfamilie Van Loon. Willem van Loon was in 1602 medeoprichter van de V.O.C. De eerste bewoner van dit fraaie 17e-eeuwse grachtenpand was schilder Ferdinand Bol, een leerling van Rembrandt. Nog steeds ademt het huis de sfeer van de Gouden Eeuw. De kamers zijn ingericht met portretten, meubilair, zilverwerk en porselein uit verschillende eeuwen. Achter het huis ligt een tuin in 17e-eeuwse stijl. Achterin de tuin ligt het koetshuis, met een aparte ingang aan de Kerkstraat, waar de rijtuigen konden binnenrijden. Samen met de tuin en het grachtenhuis vormt het een uniek geheel dat nergens anders in Nederland in deze originele omvang te zien is.

Openingstijden

dagelijks, 10-17 u
gesloten op 1 jan, 27 apr + 25 dec

Entree - Toegangsprijzen

volw € 9, t/m 5 jaar gratis, 6 t/m 17 jaar € 5, CJP / student € 7


Museumkaart geldig

Activiteit

Tulp Festival Turkish Tulips

Tulp Festival Turkish Tulips

Ma 3 t/m zo 9 april, 10–17 uur: Er bloeien vorstelijke tulpen in de tuin van Museum Van Loon tijdens de tentoonstelling Turkish Tulips. Tulpen met namen als Prinses Irene, Orange Princess en Queen of Night. Ook in andere tuinen, parken en op pleinen en straten bloeien tulpen tijdens het jaarlijkse Tulp Festival. Tijdens de Museumweek krijgt u bij uw bezoek een gratis Tulpfestivalgids met alle locaties in de verschillende stadsdelen, zodat u een eigen tulpenroute kunt maken. Meer informatie.