Museum van de 20e Eeuw

Krententuin 24 (Oostereiland) - 1621DG HOORN 0229 21 40 01 http://www.museumhoorn.nl info@museumhoorn.nl
Stijlkamer jaren ’70

Pronkstuk

Stijlkamer jaren ’70

Het Museum van de 20ste Eeuw vertelt over het leven in de vorige eeuw. Met welk speelgoed speelden kinderen? Wat voor winkels waren er? Hoe woonden onze (groot)ouders? Op dit soort vragen krijg je in dit nostalgische museum antwoorden. Voor alle bezoekers zijn er herkenbare objecten te bekijken. Vaak in een treffende opstelling als een oud klaslokaal, een winkel of een stijlkamer. Jong en oud herkent zaken in dit museum. Voor de één is dat een Commodore 64 computer, voor de ander dit spectaculair kleurige jaren ’70 interieur.

Exposities

19 nov 2016 - 29 okt 2017 Store Wars, 40 years merchandise

Store Wars, 40 years merchandise

In mei 1977 werd de eerste Star Wars film uitgebracht. Het werd direct een bestseller. En de kinderen wilden niet alleen de film zien! Ze wilden het speelgoed. In drie zalen van het Museum van de Twintigste Eeuw kun je bekijken wat er rond de Star Wars films is verkocht sinds 1977. Ga zitten in de cockpit van de Millenium Falcon. Kom levensgrote figuren als Chewbaca en Princes Leia tegen. Gluur in de kinderkamer van een Star Wars-fan eind jaren 70. Bekijk de prachtige LEGO modellen die sinds 1999 zijn verschenen. Laat je meenemen naar het universum van Star Wars. 'A long time ago in a galaxy far, far away….'

1 apr 2017 - 31 mei 2017 De Dodendraad

De Dodendraad

De tentoonstelling De Dodendraad in het Museum van de 20e eeuw vertelt een spannend verhaal over spionage, smokkelhandel en het afsluiten van de grens tussen Nederland en België tijdens de Eerste Wereldoorlog. Op doortocht naar Frankrijk valt Duitsland op 4 augustus 1914 België binnen. België wordt vier jaar lang bezet terwijl Nederland buiten de oorlog blijft. Om smokkelaars, spionnen en deserteurs tegen te houden bouwen de Duitsers vanaf 1915 langs de Belgisch-Nederlandse grens De Dodendraad, een 332 kilometer lange versperring die onder 2000 volt staat. De Draad kostte naar schatting vele honderden mensen het leven, maar kon niet voorkomen dat duizenden mensen op velerlei manieren de grens passeerden. Na de oorlog werd het dodenhek snel afgebroken.

Museuminformatie

Museum van de 20e Eeuw

Het Museum van de 20e Eeuw is een nostalgisch museum, waar je je waant in de vorige eeuw. Oude interieurs en duizenden voorwerpen brengen het jeugdsentiment helemaal boven. Wandel in een oud winkelstraatje, of ga eens in de schoolklas van vroeger zitten. Je ontdekt leuke voorwerpen van vroeger, zoals Meccano, de spelcomputer Pong of een videorecorder met pianotoetsen, maar leert ook over armoede, hard en lang werken en eenvoudige woonomstandigheden. Niet eerder veranderde er in één eeuw zoveel. Naast de vaste collectie zijn er altijd meerdere wisselende tentoonstellingen. Kinderen krijgen een gratis speurtocht en een audiotour. Voor volwassenen is er ook een gratis audiotour.

ma t/m vr 10-17 u, za/zo + feestdagen 12-17 u
gesloten op 1 jan, 27 apr + 25 dec

Entree - Toegangsprijzen

volw € 9, 4 t/m 16 jaar / CJP € 4