Museum van Brabantse Mutsen en Poffers

De poffer

Pronkstuk

De poffer

In Brabant droegen vrouwen tussen 1870 en 1940 op hun kostbare kanten muts een grote bloemenkrans: de ‘poffer’. De poffer is ontstaan uit de wens om de muts te versieren. Eerst was dat een kransje kleine bloemetjes, later werd dat kransje groter en groter. Zo’n poffer remt de bewegingsvrijheid: alleen statig schrijden is mogelijk. Dus toen in de jaren '30 fietsen voor vrouwen in de mode kwam verdween deze dracht grotendeels. En daarna helemaal door textielschaarste in de Tweede Wereldoorlog. Wij laten deze mooie klederdracht zien: de handgekloste kant, het priegelige borduurwerk, de fijne plooitjes en de pastelkleurige poffers.

Op de foto: gesteven meisjesmuts met fleurig poffertje, fijngouden sieraden, om de schouder een doorzichtig pelerientje.

Museuminformatie

Museum van Brabantse Mutsen en Poffers

Elk Brabants dorp had vroeger zijn eigen mutsenmaaksters, zodat er een grote verscheidenheid aan mutsen ontstond. Het Museum van Brabantse Mutsen toont een prachtige collectie Brabantse klederdrachtmutsen. Het museum geeft inzicht in de Brabantse mutsendracht van weleer (1880-1945). In Midden- en Oost-Brabant werden bijvoorbeeld gazen en kanten mutsen gedragen. Uit West-Brabant komt onder meer de dubbele muts met kroezel of kroon en uit het grensgebied met België zijn de speldenmuts en de Belgische cornetmuts afkomstig. Een pronkstuk is een muts met poffer, ooit gedragen door de moeder van bisschop Bekkers.

Entree - Toegangsprijzen

volw € 2, t/m 12 jaar (en onder begeleiding) gratis