Museum van Bommel van Dam

Goud en Kersen

Pronkstuk

Goud en Kersen

De gouden achtergrond van dit doek van Ger Lataster doek bestaat uit deels loshangend landbouwplastic, overgespoten met gouden spuitlak. Als contrast heeft de kunstenaar in olieverf met nuances in rood, geel, groen en blauw appetijtelijk fruit geschilderd. Het fruit is gevoelvol geschilderd en gaat verder op de weg die door Vincent van Gogh en Kees van Dongen al was ingeslagen. Expressieve kunst pur sang! De keuze van het landbouwplastic past in een andere, moderne kunststroming in de jaren vijftig en zestig. Zogeheten materieschilderkunst – werken met andere materialen dan verf. Het plastic is een directe verwijzing naar landbouwactiviteiten – de aarde. Het fruit staat vooral voor het zachte, het vruchtbare tegenover agressie en geweld. Een feest van kleur.

Exposities

11 feb 2017 - 21 mei 2017 Across the Earth - Theo Kuijpers

Across the Earth - Theo Kuijpers

In 2015 en 2016 schenken José en Wil Roef-van Hest vijftien kunstwerken van kunstenaar Theo Kuijpers (1939) aan Museum van Bommel van Dam. Op de expositie Across the Earth – Theo Kuijpers staat de Schenking José en Wil Roef-van Hest centraal in de zogenoemde Nieuwe Zaal. Veertien grote abstract-expressionistische doeken en gouaches worden getoond, die tussen 1985 en 1998 onder meer naar aanleiding van reizen naar Australië, Egypte, Frankrijk en Italië zijn gemaakt. In de kabinetten rondom de Nieuwe Zaal zijn kunstwerken uit de collectie geëxposeerd van verwante kunstenaars zoals Armando, Bram Bogart, Kees van Boheemen, Mark Brusse, Karl Dahmen, Jean Fautrier, Wim de Haan, Ger Lataster, Robert Rauschenberg, Antoni Tàpies, Joe Tilson, Jaap Wagemaker, André Wiehager en Julia Winter. Ook bij hen staat, vergelijkbaar met Theo Kuijpers, het materiaal centraal, telkens weer op verrassende wijze.

Museuminformatie

Museum van Bommel van Dam

Museum van Bommel van Dam was in 1971 het eerste museum voor moderne kunst in Limburg. Het profileert zich met een divers aanbod aan wisselexposities over schilder- en tekenkunst, beeldhouwkunst en fotografie. De collectie omvat duizenden schilderijen, tekeningen en grafische werken en een aantal sculpturen, de meesten gemaakt door Nederlandse kunstenaars uit de 20e eeuw. Het tentoonstellingsprogramma is breed met tekeningen, schilderijen, artistieke foto’s, videokunst en ruimtelijke installaties. Ook zijn er presentaties op basis van de eigen collectie. Het museum biedt daarnaast een podium aan jonge kunstenaars.

di t/m zo 11-17 u. 1 jan, carnaval, 25 + 26 dec gesloten

Entree - Toegangsprijzen

volw € 8, t/m 3 jaar gratis, 4 t/m 12 jaar € 2, 13 t/m 17 jaar / studentenpas € 4. Vrienden van museum / ICOM kaart / Rembrandtpas gratis

Museumkaart geldig