Museum TwentseWelle

​Wright Flyer (replica), 1903, gemaakt door Orville en Wilbur Wright

Pronkstuk

​Wright Flyer (replica), 1903, gemaakt door Orville en Wilbur Wright

Iets meer dan honderd jaar geleden, op 17 december 1903, maakten de Amerikaanse broers Orville en Wilbur Wright de eerste gemotoriseerde vlucht ooit. Die duurde maar 12 seconden! Later op de dag ging het al iets beter. Het vliegtuigje vloog nu 260 meter in 59 seconden. Dat is nog steeds niet zo snel. Als je hard trapt, kun je het fietsend bijhouden!​
 

Delen

Exposities

15 okt 2016 - heden De wereld is van draad

De wereld is van draad

In De wereld is van draad zie je hoe echte spinnen een web weven en hoe een weefmachine dat doet. En je ontdekt ook dat de staart van een vliegtuig is gemaakt van geweven materiaal. Je ziet en leert, maar er is vooral ook heel veel te doen: spinnen, weven en vlechten, knopen, bouwen en helpen bij het kweken van rupsen en vlinders.

De collectie van TwentseWelle bestaat uit objecten van vroeger, maar ook uit levende organismen. In De wereld is van draad zijn levende rupsen en spinnen te bewonderen. Wanneer je durft, mag je ze zelfs aanraken! Ook groeien gewassen zoals katoen, brandnetel en vlas in het museum. Maar dat niet alleen; tussen de historische collecties van TwentseWelle en de levende organismen zijn hedendaagse objecten en installaties te zien. Zo worden bijvoorbeeld de gevlochten bamboe objecten van Maria Blaisse getoond.

18 feb 2017 - heden De droom van het vliegen

De droom van het vliegen

In de tentoonstelling De droom van het vliegen ontdek en zie je hoe het kan dat een vogel in de lucht blijft. Hoe rupsen het luchtruim kiezen door te transformeren tot vlinders met prachtige vleugels. Hoe de zaden van de esdoorn hun vleugeltjes uitzetten zodat de wind ze optimaal kan verspreiden. En ook hoe de droom om los te komen van de aarde, om op eigen kracht door het luchtruim te suizen, ons al eeuwenlang achtervolgt. Van de schetsontwerpen van Leonardo via de luchtballon en de zeppelin naar de motorisch aangedreven drones van vandaag en naar de droombeelden van kunstenaars als de Belgische beeldhouwer Panamarenko. In De droom van het vliegen wordt het onzichtbare zichtbaar gemaakt. Het gaat over luchtwervelingen en windtunnels, over beweging, over lichtheid, over evenwicht, zweven. Dat wat er gebeurt met de lucht als je vliegt; dát is hier overal te zien.

Gedurende de looptijd van de tentoonstelling zijn er veel 'vlieg'activiteiten in de Fabriek. Kijk in de agenda van TwentseWelle voor het programma.

Museuminformatie

Museum TwentseWelle

Museum TwentseWelle

Museum TwentseWelle is verbouwd! In het familiemuseum kun je de toekomst ontdekken door te leren, spelen, werken, denken, experimenteren en te dromen. De verbeelding is aan de macht. De tentoonstellingen inspireren jong en oud om zelf dingen te bedenken, uit te proberen en in elkaar te zetten. Dat kan in de fabriek. In ‘het nieuwe TwentseWelle’ staat twee keer per jaar een ander fenomeen centraal. Museum TwentseWelle is niet een natuurhistorisch museum, of een kunstmuseum, een oudheidkamer of een techniekmuseum. TwentseWelle is het allemaal en allemaal tegelijkertijd. Kom snel kijken, meedoen en beleven in Enschede!

Openingstijden

di t/m zo 11-17 u
gesloten op 1 jan + 25 dec

Entree - Toegangsprijzen

volw € 7,50, t/m 4 jaar gratis, familiekaart (2 volw + max 3 kinderen) € 25


Museumkaart geldig