Museum 't Oude Slot

Onze locatie

Pronkstuk

Onze locatie

Onze locatie is ons pronkstuk. Hier verenigen wij oud en nieuw erfgoed, kunst en educatie. Ons museum is gevestigd in een historische boerderij, gebouwd op de fundamenten van een slot. Het werd bewoond door hertogen en rijke families. In het museum ontdek je archeologische vondsten, volksprenten uit de zeventiende eeuw en een uitgebreide stadscollectie. Kinderen maken hier kennis met het leven van toen, in schoolverband of op eigen gelegenheid. 

 

Delen

Exposities

10 apr 2017 - 10 mei 2017 40 jaar Roma in Veldhoven

40 jaar Roma in Veldhoven

Sinds ongeveer 600 jaar wonen er Roma en Sinti in Nederland. Zij vormen een bijzondere bevolkingsgroep waar nog veel over te leren valt. In Veldhoven wonen zo’n 250 Roma. In 1977 vestigden de eerste Roma zich in de gemeente. Het is op zich al bijzonder dat deze groep -van oudsher- reizende mensen 40 jaar op dezelfde plek woont. Om deze periode te markeren sloegen De Verdieping, Stichting O Lungo Drom en Welzijnsinstelling Cordaad de handen ineen en stelden een tentoonstelling samen uit bestaand en nieuw werk. De expositie geeft zowel een informatief als artistiek beeld van de Roma. De tentoonstelling bestaat uit drie onderdelen:

– Een serie portretten van Veldhovense Roma gezinnen, gemaakt door documentair fotograaf en recent winnaar van de Zilveren Camera, Mike Roelofs.

– Sinti en Roma door de eeuwen heen in Nederland’ van Stg. O Lugo Drom

– Resilience: een fotografische documentaire over de veerkracht van Roma in Roemenië, door Mike Roelofs.

Deze tentoonstelling is te zien in De Verdieping.

Museuminformatie

Museum ’t Oude Slot

Museum ’t Oude Slot

Museum 't Oude Slot – gevestigd in een historische boerderij, gebouwd op de fundamenten van een slot – werd bewoond door hertogen en rijke families. In het museum ontdek je archeologische vondsten, volksprenten uit de zeventiende eeuw en een uitgebreide stadscollectie. Kinderen maken hier kennis met het leven van toen, in schoolverband of op eigen gelegenheid. Museum 't Oude Slot is de uitgelezen plaats voor kunstliefhebbers! Er zijn regelmatig wisselende tentoonstellingen te zien. Van beelden tot schilderijen en van tekeningen tot bijzondere kunstwerken. Naast de expositieruimtes en collectie heeft het museum een heerlijke museumtuin met terras.

Openingstijden

wo t/m zo 13-17 u

Entree - Toegangsprijzen

volw € 4, t/m 17 jaar gratis, 65+ € 2


Museumkaart geldig

Activiteit

Poppenspel in beeld

Poppenspel in beeld

Wo 5 t/m zo 9 april, 13 uur: Overzicht van het hedendaagse poppenspel en de historische voorgangers uit de hele wereld. De expositie is gemaakt in samenwerking met de Nederlandse Vereniging voor het Poppenspel – UNIMA Nederland. Te zien zijn historische en hedendaagse poppen in vijf technieken; handpoppen, stokpoppen, marionetten, schimmen en tafeltheaters.
De verschillende poppen en technieken kunnen door het publiek zelf geprobeerd worden met eenvoudige figuren. Daarnaast is een aantal kostuums en figuren te zien uit de voorstelling Dans voor Mens en Pop op muziek van Satie van de Tilburgse kunstenares Truus de Kanter.