Museum Swaensteyn

Schilderijen van prinses Marianne

Pronkstuk

Schilderijen van prinses Marianne

Museum Swaensteyn toont vier prachtige schilderijen uit de voormalige verzameling van Prinses Marianne, dochter van Koning Willem I: een serie 17e-eeuwse portretten van apostelen. Marianne kocht de schilderijen in Rome, waar zij in 1851 met haar geliefde Johannes van Rossum ging wonen. Ze toont zo haar liefde voor de Italiaanse kunst én haar religieuze inslag. De serie is geschilderd in de stijl van de beroemde schilder Caravaggio: krachtige kleuren, een sterke licht-donker werking en figuren die bijna beeldvullend zijn weergegeven. De vier apostelen zijn te herkennen aan de attributen die zij bij zich hebben. Wij willen de werken graag toevoegen aan onze collectie en zijn daarom gestart met fondsenwerving.  

Delen

Exposities

22 feb 2017 - 9 apr 2017 Tussen kerktoren en woontoren

Tussen kerktoren en woontoren

Aan de uiterste rand van Leidschendam-Voorburg, nog achter de dorpskern van Stompwijk, ligt het meest onbekende stukje van onze gemeente: de Zoetermeerse Meerpolder. Ofschoon de naam doet vermoeden dat het hier gaat om grondgebied van Zoetermeer, is dat niet het geval. De gemeentegrens loopt dwars door de polder. Over de bijzondere geschiedenis van deze polder, de oudste droogmaking van Zuid-Holland, presenteert Museum Swaensteyn een verrassende tentoonstelling. In 2016 bestond de Meerpolder 400 jaar. Op de dijk rondom de polder werden informatiepanelen geplaatst, er kwamen wandel- en fietsroutes, er werd een fotowedstrijd georganiseerd, een film gemaakt én er werd een boek over de geschiedenis van de polder geschreven. In Museum Swaensteyn is dat nu allemaal te zien. Als extra attractie wordt de film over de Meerpolder, haar geschiedenis en bewoners, continu vertoond.

11 mrt 2017 - 15 apr 2017 Beeltenissen Bevroren in Brons

Beeltenissen Bevroren in Brons

De Voorburgse kunstenares Josephine Kortman heeft een uitgebreid oeuvre opgebouwd met veelzijdig werk. De tentoonstelling Beeltenissen Bevroren in Brons in Museum Swaensteyn toont een selectie van haar bronzen sculpturen. De beelden van Kortman kenmerken zich door realisme en beweging. In haar sculpturen vangt ze een bepaald moment en houdt dat vast. Kortman zoekt haar inspiratie in dagelijkse zaken en opmerkelijke gebeurtenissen. Haar portretten tonen niet alleen een goede gelijkenis met de geportretteerde, maar geven ook een blik op het innerlijk, de persoon zelf.

Beeltenissen Bevroren in Brons is de eerste in een reeks kleine tentoonstellingen waarin Museum Swaensteyn  plaatselijke kunstenaars een podium biedt.

Museuminformatie

Museum Swaensteyn

Museum Swaensteyn

Museum Swaensteyn is hét huis voor de geschiedenis, kunst en cultuur van Voorburg en Leidschendam. Het museum is gevestigd in het notarishuis, één van de oudste gebouwen in het historische centrum van Voorburg. Museum Swaensteyn biedt verschillende permanente presentaties: Van de Romeinen (Forum Hadriani), Prinses Marianne tot aan beeldende kunst. Voorburg was lange tijd een echt kunstenaarsdorp. Museum Swaensteyn organiseert het hele jaar door verschillende tijdelijke tentoonstellingen en activiteiten. Zo zijn er workshops, lezingen, rondleidingen en stadswandelingen.

Openingstijden

wo t/m zo, 13-17 u
gesloten op nationale feestdagen

Entree - Toegangsprijzen

volw € 6, t/m 5 jaar € 3, 6 t/m 18 jaar / CJP
€ 3


Museumkaart geldig