Museum Sterrenwacht Sonnenborgh

Zonnespectrograaf

Pronkstuk

Zonnespectrograaf

De zonnespectrograaf van Sonnenborgh – museum & sterrenwacht – is een historisch museumstuk dat toonaangevend is geweest in het wetenschappelijke zonne-onderzoek. Gebouwd in de jaren '30 van de vorige eeuw werd het instrument gebruikt om de samenstelling van de zon te ontrafelen. Professionele sterrenwachten over de hele wereld gebruiken de resultaten van deze metingen nog steeds. Het instrument is nog altijd te bewonderen op Sonnenborgh. 

Delen

Exposities

Telescopen

Telescopen

Sonnenborgh heeft 3 telescopen: de Merz-telescoop, de Gala-telescoop en de Lunt-telescoop, vernoemd naar de fabrikanten die ze bouwden. Met de Merz en de Gala kijk je naar de planeten, maan en sterren bij nacht. Met de Lunt kun je op klaarlichte dag veilig de zon bestuderen. Het is de grootste zonnetelescoop van Nederland! De Merz-telescoop is al 150 jaar oud en was in zijn tijd één van de grootste in zijn soort. Maar ook nu kun je er nog prima mee waarnemen.

Elke zondag is het Zon op Zondag op Sonnenborgh. Bij helder weer kun je de zon van dichtbij bekijken door de Lunt. Elke vrijdag en zaterdag tussen half september en begin april kun je sterren kijken door de Merz en de Gala.

 

1 jan 2016 - heden Spoorzoeken op Mars

Spoorzoeken op Mars

In 2012 landde de onderzoeksrobot Curiosity na een reis van 8 maanden en 567 miljoen kilometer op Mars. Het Marswagentje is op zoek naar tekens van leven op deze planeet. Ben jij hier ook zo nieuwsgierig naar? Ga dan naar Spoorzoeken op Mars van Sonnenborgh! Wat is er eigenlijk nodig voor het ontstaan van leven in de ruimte? Wat zijn de verschillen tussen Aarde en Mars? Wat onderzoeken onze wetenschappers van de Universiteit Utrecht precies op Mars? Leer alles over de Curiosity en eerdere Mars-missies. Vergelijk het weer van de Rode Planeet met ons eigen weer. Maak leven in de ruimte en ontwerp je eigen superdier. Die overleeft het zeker op Mars!

Adviesleeftijd: 8+

 

Museuminformatie

Museum Sterrenwacht Sonnenborgh

Museum Sterrenwacht Sonnenborgh

Sonnenborgh was vroeger een wereldberoemde zonnesterrenwacht. Hier ontdekten wetenschappers uit welke stoffen de zon bestaat. Tegenwoordig is het een museum en is er ook veel te ontdekken. Beleef in Sonnenborgh – museum & sterrenwacht de bijzondere geschiedenis van een Utrechts bastion. Daal af naar de 16e eeuw en aanschouw de kanonsgaten in de kazematten achter de drie meter dikke muren, neem een kijkje in de oude waterput of in de 16e-eeuwse latrine. Het museum heeft ook een rijke collectie telescopen. In het verleden werden deze gebruikt voor onderzoek naar tal van dingen zoals sterren, planeten en de zon.

Openingstijden

di t/m vr 11-17 u, zo 13-17 u
gesloten op 1 jan, 27 apr + 25 dec

Entree - Toegangsprijzen

volw € 7, t/m 4 jaar gratis, 4 t/m 12 jaar / CJP € 4,50


Museumkaart geldig