​​Straatorgel De 3 Pruiken

Pronkstuk

​​Straatorgel De 3 Pruiken

Het straatorgel De 3 Pruiken is een klinkend topstuk van ons museum. Rond 1900 werd het door het Parijse Gavioli et Cie gemaakt als kermisorgel. Daarna speelde het in Manchester en sinds 1923 als straatorgel in Nederland. In 1952 verbouwde Gijsbert Perlee het orgel. De drie beelden werden er toen op geplaatst, waarna het orgel De 3 Pruiken heette. Het speelde een rol in de eerste versie van de film Ciske de Rat (1955). Ook reisde De 3 Pruiken in 2010 naar Shanghai om daar te pronken in het Holland-paviljoen op de Wereldtentoonstelling. De traditie van draaiorgels in Nederland is voor een groot deel te danken aan het verhuurbedrijf dat Leon Warnies in 1875 oprichtte. Orgeldraaiers hoefden geen duur orgel aan te schaffen en te onderhouden. Ze konden dit bij hem huren.

Delen

Exposities

24 nov 2016 - 30 apr 2017 Muziekdoosjes

Muziekdoosjes

In Museum Speelklok is de unieke, echt Utrechtse, tentoonstelling Muziekdoosjes te zien. Je ziet de muziekdoosjes van bekende en onbekende Utrechters en hoort de bijzondere, soms emotionele, maar vooral mooie herinneringen die ze hieraan hebben. Verhalen over verre oorden, oude vrienden, overleden geliefden, strenge ouders en memorabele feestdagen. Ook toeval, hoop en geloof spelen een rol. In de tentoonstelling zijn onder andere muziekdoosjes van burgemeester Jan van Zanen, Tineke Schouten en Hans Liberg te zien. De ingezonden muziekdoosjes lopen uiteen van speelwerkjes voor boven de wieg, muziek makende tafeltjes, serieuze platenspeeldozen tot kitscherige souvenirs. Het museum laat ook enkele muziekdozen uit eigen collectie zien.
 

20 apr 2017 - 17 sep 2017 Selfie Automaton

Selfie Automaton

Museum Speelklok is de trotse vertoner van de Roemeense tentoonstelling Selfie Automaton. De tentoonstelling bestaat uit 42 mechanisch aangedreven mens- en dierfiguren die in verschillende scenes zijn opgesteld en de bezoeker uitdagen om hen in beweging te brengen. Een visueel spektakel waarin het oude ambacht van het poppenspel gecombineerd wordt met kunst en mechaniek, met als onderliggende vraag: wie bespeelt wie?

Deze interactieve tentoonstelling is gemaakt door een team van architecten en kunstenaars uit Roemenië en Griekenland voor het Roemeense Paviljoen van de Biënnale in Venetië 2016.

 

Museuminformatie

Museum Speelklok

Museum Speelklok

Stap samen een wereld uit vervlogen tijden binnen en laat je meevoeren door de muziek van de magische instrumenten. Tijdens een bezoek aan Museum Speelklok speelt muziek de hoofdrol! Zing mee met volksliedjes uit de Jordaan of dans op de Charleston. Luister naar muziek van Mozart en Michael Jackson. De magische muziekinstrumenten staan bol van verhalen en spelen live muziek. Je hoort het in Museum Speelklok: het vrolijkste museum van Nederland!
 
Ieder uur is er een gratis Muzikale Tour voor jong en oud. Rondleiders vertellen klinkende verhalen over de collectie en brengen de muziekinstrumenten tot leven door ze te laten spelen zoals ze dat soms al honderden jaren doen. Speciaal voor kinderen is er elke woensdag-, zaterdag- en zondagmiddag een muzikale kinderrondleiding.
 

Openingstijden

di t/m zo, feestdagen + ma in schoolvakanties 10-17 u
gesloten op 1 jan, 27 apr + 25 dec

Entree - Toegangsprijzen

volw € 12, t/m 3 jaar gratis, 4 t/m 12 jaar € 6,50, CJP € 11


Museumkaart geldig