Museum Spakenburg

​Modelbotter BU 87

Pronkstuk

​Modelbotter BU 87

De modelbotter Bu 87 is een waar pronkstuk. Het is gebouwd door Steven Hopman (1936-2015), telg uit een oud Spakenburgs vissersgeslacht. In zijn vrije tijd maakte deze timmerman tal van zeer gedetailleerde scheepsmodellen van de Zuiderzeevloot. Nu te zien in ons museum! De BU 87 was het schip van Stevens vader Jan en zijn oom Hendrik Hopman. Het schip werd in 1906 gebouwd als jachtbotter in Monnickendam. Dat was in die tijd heel speciaal. Zo was er bijvoorbeeld een toilet aan boord. In 1925 werd het schip verbouwd tot visbotter en gekocht door Stevens vader. Hij viste er mee tot 1962. 

Delen

Exposities

30 sep 2016 - 15 jun 2017 Een volgende ramp voor zijn

Een volgende ramp voor zijn

Een land aan de Noordzee en Waddenzee, met grote rivieren en meren is kwetsbaar voor overstromingen. Zonder duinen, dijken, dammen en stormvloedkeringen zou bijna 60 procent van ons land regelmatig of zelfs permanent onder water staan. De tentoonstelling Hoogwaterbescherming een volgende ramp voor zijn neemt u in het kort mee naar de watersnoodrampen die Nederland in het (nabije) verleden troffen, zoals de watersnoodramp van 1916 en 1953. Ook wordt in beeld gebracht wat de Rijksoverheid en waterschappen doen om overstromingen te voorkomen en een volgende ramp voor te zijn. Speciale aandacht is er voor de zelfsluitende waterkering die momenteel in het centrum van Spakenburg wordt aangelegd. Met ruim 300 meter wordt de waterkering de langste van de wereld.

Museuminformatie

Museum Spakenburg

Museum Spakenburg

Op een prachtige plaats aan de oude haven ligt Museum Spakenburg. Stap binnen in de historische oase van het rijke boerenleven, de visserij en oude ambachten en geniet van een mooie collectie kunstnijverheid en klederdracht. In het museum staan spannende tegenstellingen centraal. Traditie en vernieuwing gaan hand in hand. In Bunschoten-Spakenburg heeft de tijd niet stilgestaan: ook typische industriële bedrijvigheid én voetbal (blauw en rood) hebben een plek in het museum. Museum Spakenburg is in 2008 volledig vernieuwd. De combinatie van een prachtige collectie en het gebruik van audiovisuele middelen maken een bezoek tot een belevenis.

Openingstijden

apr-nov: ma 13.30-17 u, di t/m za 10-17 u
nov-apr: wo t/m za 12-16 u

Entree - Toegangsprijzen

volw € 6, t/m 3 jaar gratis, 4 t/m 18 jaar € 3


Museumkaart geldig

Activiteit

Botterdag

Botterdag

Za 8 april, 10-17 uur: Botterdag. De botter, een oud-Nederlands vissersvaartuig, werd vooral gebruikt voor de visserij op de voormalige Zuiderzee. Spakenburg kende rond 1900 een vloot van meer dan 200 botters. Hoewel je de schepen tegenwoordig alleen nog ziet varen voor de pleziervaart heeft Spakenburg nog altijd de grootste bottervloot van Nederland. De botter is dan ook ‘ons echte goud’. Kijk hoe een modelbouwer een scheepsmodel maakt en er zijn taandemonstraties: zeilen en visnetten impregneren . Tegenover het museum kan je zelfs een kijkje nemen op een echte botter; de BU 210.