Museum Sjoel Elburg

Chanoukia

Pronkstuk

Chanoukia

Deze messing chanoukia uit de tweede helft van de 19e eeuw is één van de weinig bewaard gebleven voorwerpen uit de synagoge van Elburg. Voor de Tweede Wereldoorlog werd hij daar gebruikt tijdens Chanoeka, het jaarlijkse feest in december ter herinnering aan de herinwijding van de tempel in Jeruzalem door de Maccabeeën, 165 voor Christus. Na de Tweede Wereldoorlog werd de joodse gemeente van Elburg opgeheven en ging het interieur van de Elburgse synagoge naar Winterswijk. ‘Deze menorah kwam tusschen andere Kerkelijke goederen abusievelijk in Winterwijk terecht’, schrijft mevrouw S. van Gelder-Weiler, secretaris Nederlandsch-Israelitische gemeente Winterwijk, op 29 september 1950. Gelukkig heeft men de prachtige lamp teruggestuurd naar Elburg.

 

Delen

Exposities

13 jan 2017 - 6 mei 2017 Een ontmoeting met Israël

Een ontmoeting met Israël

In de fototentoonstelling Een Ontmoeting met Israël neemt de Apeldoornse fotograaf Bobby Regensburg (1981) de bezoeker mee op zijn rondreis door Israël. Aan de hand van een beeldverslag vertelt hij over zijn eerste ontmoeting met het land en zijn inwoners. Het beeldverslag is een combinatie tussen documentaire en straatfotografie van het alledaagse leven. Regensburg, zelf met een christelijke achtergrond, groeide op met joodse vrienden en raakte gefascineerd door Israël. Hij wilde de verhalen horen van de inwoners zelf en met eigen ogen zien hoe ze daar leven. Zonder vooroordelen. Hij fotografeerde verschillende kanten van het land: de rijkdom en de schoonheid, maar ook de littekens en de armoede, de historie en het moderne leven, alertheid en vrijheid.
 

12 mei 2017 - 26 aug 2017 Thema’s uit de thora

Thema’s uit de thora

De kleurrijke, handgemaakte quilts van Marlene Sanders (1948)  in Museum Sjoel Elburg zijn geïnspireerd op markante momenten uit het heden en verleden in de eeuwenoude joodse traditie en op diepgaande studie van de thora. De quilts van Sanders berusten niet alleen op een diepgaande studie van de thora, maar ook op de vele toelichtingen die joodse commentatoren hierop gegeven hebben. Marlene: ‘Als ik in de thora een zin lees die ik niet begrijp, dan zoek ik het commentaar daarop. Soms liggen er wel twintig boeken op tafel. Bij het lezen van een mooi stuk ontstaat er soms een plaatje in mijn hoofd. Na de sjabbat ga ik daarmee verder. Het is een uitdaging om dat zo te doen dat de afbeelding binnen de joodse wet blijft, binnen de halacha.’

Museuminformatie

Museum Sjoel Elburg

Museum Sjoel Elburg

Museum Sjoel Elburg is een museum over het (on)gewone dagelijks leven van joodse families die vanaf 1700 in Elburg woonden. Het verhaalt op een dynamische en boeiende manier over de joodse geschiedenis in kleine steden en dorpen in de provincie (de mediene). Museum Sjoel Elburg biedt daarmee een historisch perspectief voor een actueel thema: integratie en verdraagzaamheid. Hoe werd er in het verleden aangekeken tegen minderheidsgroepen? Hoe leefden de joodse en niet-joodse Elburgers naast en met elkaar? Het museum is gevestigd in de monumentale synagoge van Elburg.

Openingstijden

di t/m za, 11 – 17 u

Entree - Toegangsprijzen

volw € 6, t/m 12 jaar gratis, CJP € 2


Museumkaart geldig