Museum Romeinse Katakomben

Plenkertstraat 55 - 6301GL VALKENBURG A/D GEUL 043 601 25 54 http://www.katakomben.nl info@katakomben.nl
Jonas en de Walvis

Pronkstuk

Jonas en de Walvis

Jonas en de Walvis: een stripverhaal avant la lettre! In het mystieke ondergrondse gangenstelsel van Museum Romeinse Katakomben bevindt zich een prachtige fresco, die in stripvorm het reddingsverhaal van de profeet Jonas laat zien: over boord gegooid, opgeslokt door een zeemonster en daarna uitgespuwd op het strand in de schaduw van de wonderboom. Deze beroemde schildering, in de Calisto-katakombe, is uniek doordat de verschillende momenten van dit fascinerende verhaal gecombineerd zijn in één langgerekte fresco.

Delen

Museuminformatie

Museum Romeinse Katakomben

Museum Romeinse Katakomben

Een bezoek aan Museum Romeinse Katakomben is een fascinerende, leerzame en onvergetelijke belevenis. Dwalend door de onderaardse gangen neemt de gids je mee naar lang vervlogen tijden, naar het Rome uit het vroege Christendom van de derde en vierde eeuw. Je daalt af naar de graven van gewone Romeinse burgers en naar de schitterende grafkamers van vooraanstaande Romeinen. Het museum is in 1910 opgericht door Jan Diepen, de zoon van een rijke textielindustrieel in samenwerking met de beroemde architect Pierre Cuijpers. Een labyrint vol perfect nagebootste catacomben uit het oude Rome. Prachtige fresco’s, beelden, en het boeiende verhaal van de gids in het schijnsel van kaarslicht maken de rondleiding tot een fascinerende ervaring. 

Openingstijden

Entree - Toegangsprijzen

volw € 9,50, t/m 3 jaar gratis, 4 t/m 11 jaar € 6


Museumkaart geldig

Activiteit

Rondleiding en frescoschilderen

Rondleiding en frescoschilderen

Dagelijks, 13 uur: themarondleiding Jonas en de Walvis: Het bijzondere verhaal van Jonas en de Walvis is in veel van onze kleurrijke ondergrondse crypten afgebeeld.  De rondleiding is een mystieke ondergrondse zoektocht naar verschillende 'scènes' uit het museum die samen een oud en wereldberoemd verhaal openbaren. Privé-rondleiding: € 25 voor gids.           
 

Dagelijks, op reservering: Workshop frescoschilderen
Een fresco – Italiaans voor vers – is een muur- of plafondschildering, waarbij je verf direct op de natte kalk aanbrengt, zodat deze uiteindelijk, na droging, één geheel vormt. Het woord tempera komt uit het Latijn en betekent mengen. Je maakt het door met de hand of een stamper in een vijzel droge, poedervormige pigmenten samen te wrijven met eidooier en water. Schrijf je in voor deze boeiende workshop – voor alle leeftijden, duur 1 uur – en leer deze aloude technieken. Alleen op reservering, minimaal 4, maximaal 15 personen. Grotere groepen worden opgesplitst. Prijzen inclusief eigen tableau plus originele temperaverf: Museumkaart: € 1,50 korting, volw € 12,50 p.p.,  t/m 11 jaar € 8 p.p.