Museum Rijswijk

​De kroon van Koning Willem I

Pronkstuk

​De kroon van Koning Willem I

Naar verluidt maakte het Amsterdamse juweliershuis van de gebroeders Ciovino & Truffino – hofjuwelier van koning Lodewijk Napoleon – in 1815 een ontwerp voor een kroon voor Willem I. Toch blijft het tot vandaag onduidelijk of deze firma daadwerkelijk de inhuldigingskroon heeft geleverd. De kroon mist het vakmanschap en de kwaliteit die je van een gerenommeerd juweliershuis mag verwachten. Het is daarom goed voorstelbaar dat niet zij de kroon leverden. De kroon, gemaakt van verguld koper, bestaat uit een hoofdband versierd met glazen stenen, met daarboven acht beugels, bekroond door een kleine bol met een kruis. De diameter van de kroon -20 cm – maakt hem te groot om te kunnen dragen. Daarom veronderstellen we dat de kroon, net als een scepter en rijksappel uitsluitend als symbool van koninklijke waardigheid gefungeerd heeft. 
 
 

Delen

Exposities

16 mei 2017 - 24 sep 2017 Rijswijk Textiel Biënnale 2017

Rijswijk Textiel Biënnale 2017

Vierentwintig internationale kunstenaars tonen in de vijfde Rijswijk Textiel Biënnale beeldende kunst van textiel. Beproefde textiele technieken als weven, breien en borduren, gecombineerd met fotografie en digitale procedés worden ingezet om maatschappelijke en politieke, maar ook persoonlijke thema’s uit te dragen. Krachtige boodschappen over onder meer onderdrukking, terrorisme, ouderdom en gender worden verpakt in zacht textiel. Kunst die vragen stelt. Vragen die niet direct beantwoord hoeven worden. 'Stof' die tot nadenken stemt.

Museuminformatie

Museum Rijswijk

Museum Rijswijk

Het Museum Rijswijk is gevestigd in een herenhuis in het hart van oud-Rijswijk. Het pand dateert in zijn huidige vorm uit omstreeks 1790. In 2014 werd in de tuin een moderne expositievleugel gebouwd. Het museum organiseert jaarlijks tijdelijke tentoonstellingen over diverse onderwerpen. Blikvangers binnen het tentoonstellingsprogramma zijn de papier- en textielbiënnales die om het jaar gehouden worden. De biënnales  (papier in de even jaren, textiel in de oneven jaren) geven een overzicht van actuele beeldende kunst van papier, dan wel textiel, en hebben het museum internationale bekendheid gegeven.
 

Openingstijden

di t/m zo 11-17 u

Entree - Toegangsprijzen

volw € 7,50, t/m 18 jaar gratis


Museumkaart geldig