Museum Paul Tétar van Elven

​Litophane

Pronkstuk

​Litophane

Deze litophane – een theelichtje – met een unieke voorstelling in porseleinen, werd in deplorabele staat aangetroffen bij het opruimen van de vliering. In ere hersteld staat het lichtje nu te schijnen.

Museuminformatie

Museum Paul Tétar van Elven

Kunstschilder, verzamelaar en leraar handtekenen Paul Tetar van Elven woonde van 1864 tot 1894 in dit grachtenpand aan de Delftse Koornmarkt. Het authentieke interieur hoort bij de honderd best bewaarde 19e-eeuwse interieurs van Nederland. De kunstenaar schilderde vooral portretten, historiestukken en kopieën naar oude meesters waarvan een selectie in het museum hangt. Paul Tetar van Elven gaf het huis een bijzonder en persoonlijk stempel. Als hommage aan de oude meesters liet hij in 1886 het plafond van de salon met hun namen beschilderen door Abraham Gips, zijn opvolger aan de Polytechnische School. De kamers zijn verder ingericht met antieke meubels, oosters porselein en Delfts aardewerk en geven zo een goed beeld van het leven van de 19e-eeuwse bourgeoisie.

di t/m zo 13-17 u
gesloten op 1 jan