Museum Oud Amelisweerd

Chinees vogeltjesbehang

Pronkstuk

Chinees vogeltjesbehang

Onze Chinese behangsels zijn uniek door hun omvang en het feit dat ze op de oorspronkelijke plek zijn bewaard. Het behang is in 1750-1770 in het Chinese Kanton gemaakt en kwam met de V.O.C. naar Nederland. Het papierbehang in de Vogeltjeskamer bestaat uit verticale losse banen met een zich telkens herhalend motief; een hoofdstam die tot aan de bovenrand van het behang reikt met zijtakken vol bloemen en vogels, soms in paartjes. De vogels en bloemen hadden in China elk hun eigen symbolische betekenis. Zo staat de mandarijneend voor huwelijkse trouw en de pioenroos voor rijkdom en eer. Er is één vogel afgebeeld die ook in Nederland voorkomt: de zilverreiger.
 

Delen

Exposities

25 mrt 2017 - 10 sep 2017 Tier - Armando, Darwin, Sinke en Van Tongeren

Tier - Armando, Darwin, Sinke en Van Tongeren

Tier – Armando, Darwin, Sinke & Van Tongeren is de eerste museale tentoonstelling van de internationaal befaamde kunstenaars: Jaap Sinke en Ferry van Tongeren. Fabelachtige creaties van opgezette dieren zijn samen met werk van beeldend kunstenaar Armando te zien in het 18de-eeuwse landhuis. Ga mee op reis door de Wunderkammers van Oud Amelisweerd!

25 mrt 2017 - 10 sep 2017 TIER - Armando, Darwin, Sinke en Van Tongeren

TIER - Armando, Darwin, Sinke en Van Tongeren

TIER – Armando, Darwin, Sinke & Van Tongeren in MOA is de eerste museale presentatie in de jonge, maar stormachtige internationale carrière van kunstenaarsduo Jaap Sinke en Ferry Van Tongeren, bekend van hun fotografie en Fine Taxidermy objecten. Veel van de werken die worden getoond in Oud Amelisweerd zijn speciaal voor de historische kamers van het landhuis gemaakt. TIER toont adembenemende composities van dieren geïnspireerd op oude Hollandse meesters als d'Hondecoeter, Asselijn en Weenix; dromerige flamingo's, statige kraanvogels, tijger, neusberen, zwanen en bontgekleurde ara's brengen een uitzonderlijke wereld tot leven.

Museuminformatie

Museum Oud Amelisweerd

Museum Oud Amelisweerd

MOA is een kunstmuseum met drie collecties: buitenplaats Oud Amelisweerd, Armando Collectie en Chinese behangsels. Het huis behoort dankzij eeuwen van incidentele bewoning tot een van de best bewaarde voorbeelden van een 18e-eeuws landhuis in Nederland. Hoogtepunt in de Collectie Behangsels is het bijna 250 jaar oud papieren Chinees behang, met de V.O.C. naar Nederland gekomen. De wanden van de twee belangrijkste salons zijn er mee bedekt.
MOA verbindt de drie collecties in één programma en wil daarmee de wezenlijke en universele relatie tussen mens en natuur onderzoeken, presenteren en verdiepen.
Foto: Ernst Moritz/MOA

Openingstijden

di t/m vr, 11-17 u, za + zo, 10-17 u
geopend op 2e Paasdag + 2e Pinksterdag
gesloten op 1 jan, Koningsdag + 25 dec
tuin & park bij MOA geopend van zonsop- tot ondergang

Entree - Toegangsprijzen

volw € 10, 0 t/m 8 jaar gratis, 9 t/m 18 jaar / CJP / studenten € 6

Let op: gedurende de tentoonstelling TIER – Armando, Darwin, Sinke & Van Tongeren geldt een toeslag van € 2, ook voor Museumkaarthouders.


Museumkaart geldig

Activiteit

Diverse activiteiten

Diverse activiteiten

Wo 5 en zo 9 april, 15 uur: Op zoek naar het Echte Goud van MOA! Gratis instaprondleiding rondom Chinees behang, historie van het landhuis Oud-Amelisweerd en de voorjaarstentoonstelling Tier – Armando, Darwin, Sinke & Van Tongeren.