Museum Ons' Lieve Heer op Solder

Oudezijds Voorburgwal 38 - 1012 GD AMSTERDAM 020 - 624 66 04 http://www.opsolder.nl info@opsolder.nl
​Monstrans

Pronkstuk

​Monstrans

Deze monstrans is gemaakt naar aanleiding van het Mirakel van Amsterdam. De monstrans uit 1824 en 1888 is sinds 2015 te zien op de tweede verdieping van het nieuwe entreegebouw van Ons’ Lieve Heer op Solder. Het Mirakel van Amsterdam was een eucharistisch wonder dat op 15 maart 1345 zou hebben plaatsgevonden. Het verhaal luidt dat een pastoor een stervende man in de Kalverstraat de ziekencommunie toediende, waarna de man de geconsacreerde hostie uitbraakte. Vervolgens werd het braaksel in een haardvuur geworpen, maar de hostie verbrandde niet. Meerdere malen heeft men geprobeerd de hostie te verplaatsen naar de Sint Nicolaaskerk, maar de hostie verscheen steeds weer in het huis in de Kalverstraat. In monstransen worden geconsacreerde hosties getoond. De vlammen op de Mirakelmonstrans symboliseren het haardvuur. Hierdoor laat deze monstrans uit de kapel van het begijnhof een perfecte verbeelding van het wonder uit 1345 zien.

Exposities

31 okt 2013 - heden Feest! Op Solder

Feest! Op Solder

Met de audiotour Feest! Op Solder leer je over de achtergronden van onze feestdagen, zoals Sinterklaas, Kerst, Pasen en Pinksteren. Museum Ons’ Lieve Heer op Solder is een uniek monument in het hart van Amsterdam: een 17e-eeuws woonhuis met een rooms-katholieke kerk op zolder. Deze huiskerk werd gebouwd in 1662 en is nog altijd in gebruik, soms als kerk, alle dagen als museum.

Ontdek nog meer over feest op de tentoonstellingen Feest! Weet wat je viert in Museum Catharijneconvent in Utrecht en Feest! In de stad in het Bijbels Museum in Amsterdam.

Museuminformatie

Museum Ons’ Lieve Heer op Solder

Verscholen in het hart van de Amsterdamse binnenstad bevindt zich een klein wonder: Museum Ons’ Lieve Heer op Solder. Bezoekers gaan er op ontdekking in een zeldzaam goed bewaard grachtenhuis uit de Gouden Eeuw. Smalle gangen en trappen leiden naar historisch ingerichte woonvertrekken, keukens en bedstedes, om te eindigen in wat letterlijk het hoogtepunt is van het museum: een complete kerk op zolder.

beeld: Arjan Bronkhorst

ma t/m za 10-17 u, zo + feestdagen 13-17 u