Sleepkoets

Pronkstuk

Sleepkoets

Eén van de oudste, fraaiste en ook meest curieuze objecten in het rijtuigmuseum is de toeslede of sleepkoets, een toegedekte slede die men over de Amsterdamse straten voortsleepte. Vanaf  1736 stond de stad Amsterdam haar burgers toe met karossen en kalessen door de stad te rijden, op voorwaarde dat het langzaam en ordentelijk verliep. Al spoedig werd het zoo druk in de hoofdstad, dat het stadsbestuur een belasting op wielen noodzakelijk achtte…. Dus verschenen er koetsen zonder wielen. De sleepkoets werd meestal voortgetrokken door een paard, waarvan de menner genoodzaakt was naast  het vehikel te lopen en zo nu en dan met zijn smeerlap de glij-ijzers wat gladder te maken.
 
 

Delen

Exposities

4 mrt 2017 - 28 mei 2017 Marius van Dokkum - Nederland op zijn breedst

Marius van Dokkum - Nederland op zijn breedst

Weinig Nederlandse schilders treffen Nederland anno nu zo raak als Marius van Dokkum. Van Dokkum schildert genrestukken zoals we die in de Rijksmusea verwachten: aansprekende Nederlandse landschappen, stadsgezichten en interieurs, bevolkt door mensen die in alle onschuld iets ontroerend, doms of hilarisch veroorzaken. Weinig schilders bewegen zó breed publiek tot ontroering, een glim- of schaterlach als Van Dokkum. Zowel in deze grootse taferelen van het kleine, als in bijvoorbeeld kinderboekillustraties (Opa Jan). Zijn boeken, ansichtkaarten en andere reproducties gaan de hele wereld over. Zijn originelen leent de schilder deze maanden uit aan Museum Nienoord.

Museuminformatie

Museum Nienoord

Museum Nienoord

Museum Nienoord is een bijzondere 19e-eeuwse Groninger buitenplaats van allure, met een unieke collectie rijtuigen van nationaal belang. Het museum is gevestigd in een monumentale borg (kasteel) met bijgebouwen en borgtuin. Het complex dateert oorspronkelijk uit 1524. Ontdek de historie van borg Nienoord in de expositie Verborgen Verhalen, waarin op speelse wijze de boeiende geschiedenis van de borg en haar bewoners wordt gepresenteerd. Bezoek de interactieve rijtuigexpositie 'Bestemming Bereikt' en ervaar wat het betekende om in de 19e eeuw te reizen per rijtuig van Leek naar Groningen. Een bezoek aan de 17e-eeuwse schelpengrot in de tuin is ook zeker de moeite waard. Check de website voor tijdelijke exposities en evenementen.
 

Openingstijden

apr t/m okt: di t/m zo 11-17 u

Entree - Toegangsprijzen

volw € 6, t/m 7 jaar gratis, 8 t/m 14 jaar € 3, groep vanaf 10 pers p.p. € 5. Prijzen incl. rondleiding langs hoogtepunten v/h museum.
 


Museumkaart geldig