Museum Nairac

​Muntschat uit Barneveld

Pronkstuk

​Muntschat uit Barneveld

In een sfeervolle vitrine op onze archeologieafdeling glinstert het Echte Goud van Museum Nairac: gouden en zilveren munten, bij een kruikje van aardewerk. Het is een deel van de muntschat die W. Mulder in 1958 vond langs de Brielaardse beek. De munten zaten in een lapje in een – gebroken – Jacobakannetje. De schat bevatte 11 gouden munten, 50 grote zilveren munten, 160 kleine zilveren munten en 15 fragmenten. Acht goudguldens waren van Jan van Beieren – Graafschap Holland, 1420-1425 – twee van Frederik van Blankenheim – Bisdom Utrecht, 1393-1423 – en een kwart-nobel was van Eduard III, Koning van Engeland – 1327-1377. De munten zijn waarschijnlijk tussen 1420 en 1430 in de grond verstopt, een politiek onrustige tijd. Het blijft gissen waarom de eigenaar ze nooit meer heeft opgegraven…

Foto: Geurt Besselink.

 

Delen

Exposities

17 feb 2017 - 10 jun 2017 Mooie Mannen

Mooie Mannen

Een interessant portret is het resultaat van een dialoog tussen fotograaf en model. Het portret zegt iets over de intermenselijke relatie die in korte tijd tussen twee mensen is ontstaan. Fotograaf Annelies Barendrecht (1949) heeft deze dialoog vastgelegd in 50 portretten van heren op leeftijd. Samen vormen zij de foto-expositie Mooie Mannen. Elk portret is een momentopname waarin zij geprobeerd heeft iemands persoonlijkheid zo zuiver mogelijk vast te leggen.  

10 feb 2017 - 8 apr 2017 The Passion

The Passion

The Passion is een serie van veertien fotoprints waarin kunstenaar Stein Frayman de kijker in Museum Nairac meeneemt langs de verschillende fasen van de kruisweg van Jezus. Het zijn geen afbeeldingen van mensen die de passie naspelen, maar een meditatief verhaal in de vorm van landschappen. Volgens Frayman gaat het verhaal van de landschappen niet alleen over het lijden van Jezus, maar ook over de mensen die hij onderweg ontmoette. Mensen die hun verhalen deelden van lijden, gepest worden, angst, eenzaamheid maar ook van hoop, liefde en leven. De fototentoonstelling The Passion is een intieme tegenhanger van multimediaspektakel The Passion.
 

12 apr 2017 - 10 jun 2017 HOUTPUT

HOUTPUT

Als archeoloog zoek je altijd naar oude voorwerpen en sporen. Zij vertellen het verhaal van onze ongeschreven maar boeiende geschiedenis. Dit is niet anders bij kunstenaars die hun inspiratie, verhalen, enthousiasme, kleuren, ideeën, materialen en associaties halen uit de omgeving in zijn breedste betekenis. Archeologen beschrijven alleen de fysieke resten en hoe de mensen leefden. Kunstenaars zijn in staat om ook de niet tastbare betekenis van materialen te visualiseren. In de tentoonstelling (H)OUTPUT komen deze werelden bij elkaar.

Museuminformatie

Museum Nairac

Museum Nairac

In 1875 vond de toenmalige burgemeester van Barneveld, mr. C.A. Nairac, het tijd voor een gemeentemuseum. Hij richtte een oudheidkamer in met archeologische en andere historische voorwerpen. Sinds 1975 is de collectie gehuisvest in het 17e-eeuwse pand De Brouwerij in het dorpscentrum. Een uitbreiding in 2012 maakte het museum dubbel zo groot. Thema’s uit het Barneveldse verleden zijn informatief en verrassend geëxposeerd. Hoe overleefde een arm boertje op de zandgronden? Wie woonden er op Kasteel de Schaffelaar? Bekijk en beleef het in Museum Nairac!

Openingstijden

di t/m vrij 11-17 u, za 13-17 u
gesloten op zo + feestdagen

Entree - Toegangsprijzen

volw € 7,50, t/m 6 jaar gratis, 7 t/m 19 jaar / CJP € 2


Museumkaart geldig

Activiteit

Mooie mannen en eigen munt maken

Mooie mannen en eigen munt maken

Wo 5 april, 16-17 uur: Rondleiding door tentoonstelling Mooie Mannen. Speciaal tijdens de Museumweek geeft fotografe Annelies Barendrecht een rondleiding door deze tentoonstelling. Zij portretteerde ruim 50 heren op leeftijd. Barendrecht weet op het juiste moment emoties vast te leggen, inclusief de sporen die de tijd heeft achtergelaten. Rimpels zijn daarbij slechts bewijzen van ervaringen die bijdragen aan het intieme mensbeeld dat Barendrecht met haar portretten creëert. Wat is leuker dan een rondleiding door de fotografe zelf? Aanmelden: rsvp@nairac.nl o.v.v. Mooie Mannen 5 april  of 0342-41 56 66.

Za 8 april, 14.30-16 uur: Maak je eigen gouden munt. Museum Nairac sluit de Museumweek af met een gratis activiteit voor het hele gezin. Ons pronkstuk is een echte muntschat! Een kannetje met gouden en zilveren munten, in de Middeleeuwen in Barneveld in de grond verstopt. Meer dan 500 jaar later vond iemand de schat bij een beek. Stel je voor dat je opeens zo’n prachtige oude, gouden munt in je handen houdt! Wil jij je eigen middeleeuwse gouden munt maken? Dat kan nu! Leuk voor het hele gezin.