Museum Meermanno

​Miniatuurbibliotheek 'Bibliotheca Thurkowiana Minor'

Pronkstuk

​Miniatuurbibliotheek 'Bibliotheca Thurkowiana Minor'

Op de tweede verdieping van ons museum staat de 'Bibliotheca Thurkowiana Minor', een miniatuurbibliotheek met 1515 miniboekjes van Guus Thurkow (1942-2011) die wij in 2012 verwierven. Bijna twintig jaar verzorgden Guus en Luce Thurkow  een antiquariaat en uitgeverij van miniatuurboeken, onder de naam ‘The Catharijne Press’. In 2001 besloten zij een bibliotheek voor hun miniatuurboeken te laten bouwen, naar het voorbeeld van beroemde 17de- en 18de-eeuwse  poppenhuizen. De bibliotheek is klassiek ingedeeld in rubrieken als Historia Naturalis en Musica, en een enkele moderne categorie als Photographia. 

 

Delen

Exposities

24 feb 2017 - 21 mei 2017 Conn3ct, 2 media, 1 verhaal

Conn3ct, 2 media, 1 verhaal

Sociale media zijn volwassen geworden en niet meer weg te denken uit ons leven. Een revolutie in mediagebruik en in communicatie. 500 jaar geleden werd een toen nieuw medium volwassen: het gedrukte boek. Voor het eerst konden geleerden, politici en andere geletterde burgers in hoog tempo hun ideeën verspreiden. Conn3ct laat je spelenderwijs ontdekken wat Erasmus en Twitteraars met elkaar gemeen hebben. Er liggen 67 vroeg 16de-eeuwse boeken en er zijn interactieve installaties die samen in 9 thema’s de overeenkomsten tussen de beide media laten zien. De tentoonstelling is zelf een sociaal medium. Bezoekers loggen in op de tentoonstelling en delen hun meningen en voorkeuren met elkaar. De invloed van sociale media wordt in deze expositie opvallend tastbaar.
 

Museuminformatie

Museum Meermanno

Museum Meermanno

Museum Meermanno is het Huis van het boek. In het sfeervolle vroegere woonhuis van baron Van Westreenen van Tiellandt (1783-1848) staat alles in het teken van boeken uit het heden en verleden. Het museum presenteert ± vier keer per jaar een expositie over zowel het oude als het moderne boek. In de vaste presentatie is de ontwikkeling te volgen van het schrift, de lay-out en de versiering van handschriften. In de sfeervolle 19e-eeuwse boekzaal staan ook voorbeelden van de oudste vormen van het gedrukte boek, de incunabelen. Museum Meermanno beheert een uitgelezen verzameling boeken uit alle perioden van de westerse boekgeschiedenis.

Openingstijden

di t/m zo 11-17 u
gesloten op feestdagen

Entree - Toegangsprijzen

volw € 9,50
t/m 12 jaar gratis
13 t/m 18 jaar / CJP € 4,75


Museumkaart geldig

Activiteit

Schrijven als een monnik en Bling bling

Schrijven als een monnik en Bling bling

Za 8 april, 12-16.30 uur: Schrijven als een monnik. Ervaar zelf hoe het is om als monnik te schrijven in een middeleeuws scriptorium. Met een ganzenveer en bladgoud creëer je jouw eigen schitterende handschrift . Gratis voor bezoekers van Museum Meermanno.

Zo 9 april,12-16.30 uur: Bling bling in de drukkerij. De drukkerij van het museum is open. Je kunt op een oude drukpers zelf een boekenlegger afdrukken die je persoonlijk maakt met lekker veel bling bling. Neem je eigen boekenlegger mee naar huis, een leuk aandenken bij het lezen van je favoriete boeken. De workshop is gratis voor bezoekers van Museum Meermanno.

Op zondag 9 april biedt Museum Meermanno 50% korting op de entree.