Museum Land van Valkenburg

De vier jaargetijden

Pronkstuk

De vier jaargetijden

De vier jaargetijden van Charles Eyck (1897-1983). Olieverf op doek.
Gesigneerd en gedateerd: Charles Eyck 1967 r.o. In bruikleen.

Delen

Exposities

16 jan 2017 - 17 apr 2017 In hernieuwde glans - Lou Heynens

In hernieuwde glans - Lou Heynens

In hernieuwde glans is een fototentoonstelling over de kastelen van Zuid-Limburg. Auteur van het gelijknamige boek is de Valkenburger Lou Heynens (1943), fotograaf, publicist en adel deskundige. Lou Heynens heeft een schat aan Zuid-Limburgse kastelen vereeuwigd in zijn boek. Een aantal van de prachtige afbeeldingen is te zien in de Charles Eyckzaal van het museum.

22 jan 2017 - 17 apr 2017 Overzichtstentoonstelling Gèr Huntjens

Overzichtstentoonstelling Gèr Huntjens

In Museum Land van Valkenburg is een grote overzichtstentoonstelling te zien van werken van Gèr Huntjens (1927-2009). Huntjens was gezegend met een groot talent, dat door zijn eigen teruggetrokken leefwijze eigenlijk onopgemerkt bleef. Huntjens begon als vormgever bij de Kristalunie en werkte later als grafisch ontwerper bij de grotere Maastrichtse drukkerijen. Hij paste zijn kunst toe op grote affiches en logo’s, werkte mee aan het befaamde gekleurde glas dat door de Kristalunie onder de naam ‘Carnaval’ op de markt werd gebracht, ontwierp glas-in-lood ramen voor de St. Bavo kerk en illustreerde boeken van bekende schrijvers en dichters als Felix Timmermans en Mathias Kemp. De expositie omvat 85 schilderijen in de museumzalen beneden, en grafische werken en cartoons op de bovenverdieping. In tafelvitrines zijn ontwerpen te zien die Huntjens voor verschillende organisaties maakte.                   
 

19 feb 2017 - 5 mei 2017 Joodse onderduikkinderen in Limburg

Joodse onderduikkinderen in Limburg

Om te ontkomen aan de deportatie doken veel joden onder. Daarbij raakten gezinsleden vaker gescheiden. Via een netwerk kwamen veel kinderen terecht in Limburg. Van een aantal van deze kinderen wordt in de tentoonstelling Joodse onderduikkinderen in Limburg de belevenissen in deze oorlog verteld aan de hand van foto’s, films, brieven en schilderingen. De schilderingen zijn van Herman Silbernberg, die zelf als joods jongetje in Limburg ondergedoken zat. Deze periode in zijn leven komt terug in zijn schilderijen.

23 apr 2017 - 2 jul 2017 Gerty Louppen

Gerty Louppen

Museum Land van Valkenburg toont in de bovenzaal werk van Gerty Louppen. Gerty Louppen raakte al vroeg gefascineerd door alles wat met schilderen, tekenen, kleuren, letters en typografie te maken heeft. Tijdens haar opleiding aan de Stadsacademie in Maastricht (1979 – 1984) kwam daar de rijke geschiedenis van de kunsten bij. In de daarop volgende periode ontwikkelde ze gaandeweg haar eigen stijl met als favoriete thema's: teksten, de zee en mensen, meestal familieleden. In deze expositie is dit allemaal terug te zien.

Museuminformatie

Museum Land van Valkenburg

Museum Land van Valkenburg

Museum Land van Valkenburg is gevestigd in het voormalige stadhuis. Streekhistorie en regionale kunst gaan er hand in hand.

Wisseltentoonstellingen in de benedenzalen (kunst)
Vier keer per jaar organiseert het museum een tentoonstelling gewijd aan beeldende kunst die een relatie heeft met de regio Zuid-Limburg. Niet alleen zagen veel buitengewoon getalenteerde kunstenaars het levenslicht in Zuid-Limburg. Ook uit andere provincies en landen kwamen kunstenaars naar Limburg en vonden daar vaak levenslang hun inspiratie. Eén keer per jaar, bijvoorbeeld in de tijd van Valkenburg Kerststad, kan een cultuur-historisch of historisch onderwerp deel uitmaken van de tentoonstelling.

Permanente tentoonstelling op 1e verdieping (geschiedenis)
Ook toont het museum waaruit het vestingstadje Valkenburg en het omringende landschap ontstaan zijn. Belangrijke thema’s zijn hier: vuursteenwinning, mergelbouw, kasteel en toerisme.

Wisseltentoonstellingen op de bovenverdieping (kunst)
Verder wil het museum afzonderlijke Zuid-Limburgse kunstenaars, met name jonge kunstenaars, een podium bieden. Dit gebeurt met kleinschalige tentoonstellingen.

Openingstijden

di t/m vr 11-17 u, za en zo 13-17 u
gesloten op 1 jan, Carnaval, 1e Paasdag + 25 dec

Entree - Toegangsprijzen

volw € 6 (incl kop koffie), t/m 11 jaar – onder begeleiding van volwassene – gratis


Museumkaart geldig