Astronomisch Kunstuurwerk

Pronkstuk

Astronomisch Kunstuurwerk

Astronomisch Kunstuurwerk
 
Ieder half uur komen ze voorbij. Het poortje van ons pronkstuk opent zich en de Drie Koningen komen tevoorschijn. Dit onder de klanken van een automatisch gestuurde beiaard. Het uurwerk toont naast de tijd ook astronomische en astrologische aanduidingen. Zoals de stand van zon, maan en dierenriem aan de hemel. De uurkloppers geven slaand het kwartier aan. Het bijzondere uurwerk werd tussen 1978 en 1982 gebouwd door Royal Eijbouts en Museum Klok & Peel. 

Delen

Exposities

1 jun 2013 - heden Asten klinkt in Notre Dame

Asten klinkt in Notre Dame

De overzichtstentoonstelling Asten klinkt in de Notre Dame gaat over de Marie, de grote luidklok die sinds 2013 in de zuidtoren van de Parijse Notre Dame hangt. Tijdens de Franse Revolutie werd de kathedraal bestormd en bleef alleen de basklok Emmanuel gespaard. Deze keerde in 1802 weer terug op zijn oude plek in de zuidelijke toren. In 1856 werd het gelui aangevuld met meerdere luidklokken, maar deze pasten kwalitatief niet goed bij de basklok.
Ter gelegenheid van het 850-jarig bestaan van de Notre Dame is besloten om het gelui van de kathedraal in oorspronkelijke glorie te herstellen met een nieuwe klokkenreeks. Koninklijke Eijsbouts goot de grootste klok, Marie (6 ton).
 

Museuminformatie

Museum Klok & Peel

Museum Klok & Peel

Het Museum Klok & Peel heeft de grootste collectie luidklokken en beiaarden -klokkenspellen – ter wereld. De klokkencollectie bekijkt u aan de hand van verschillende thema’s, zoals klokkengieten en klinken als een klok. In de grote zaal staan klokken uit alle werelddelen.

Het museum vertelt ook het verhaal van De Peel, het gebied op de grens van Brabant en Limburg. De presentatie van deze tweede collectie begint met de onzichtbare natuur, waaronder een ondergrondse vossenburcht. Verder zijn er fossielen en een mammoetskelet te zien. Ook komen de rijke flora en fauna van het gebied aan bod. In de museumtuin komen de twee collecties samen.

Openingstijden

di t/m vr 9.30-17 u, za t/m ma + feestdagen 13-17 u
gesloten op 1 jan, Carnaval + 25 dec

Entree - Toegangsprijzen

volw € 8, t/m 3 jaar gratis, 4 t/m 15 jaar € 4, 65+ / CJP € 7


Museumkaart geldig

Activiteit

Alles over klokken en tijd

Alles over klokken en tijd

Ma 3 t/m zo 9 april, 13.30 & 15 uur: Speciale, gratis rondleiding die zich richt op het Astronomisch Kunstuurwerk. Men moest een toren bouwen om het imposante uurwerk te kunnen huisvesten. Je hoort waarom de klok een ander tijdstip aangeeft dan onze horloges laten zien. Natuurlijk komen ook de andere astronomische uurwerken van het museum kort aan bod.