Museum Joure

Zilveren koffiekan

Pronkstuk

Zilveren koffiekan

Ons echte goud is zilver. Want ons pronkstuk tijdens de Nationale Museumweek – en op onze verrassende expositie – is deze prachtige 19e eeuwse zilveren koffiekan. Gemaakt door zilversmid Chr. J. Brunings, geboren 1816.

Delen

Exposities

23 apr 2016 - heden NIEUW - 200 jaar innovatie en vakmanschap

NIEUW - 200 jaar innovatie en vakmanschap

Joure is van oudsher een plaats van bedrijvigheid. Hier werden onder andere klokken, zilver en goud, koffie en thee, meubels en fietslichten gemaakt. In de tentoonstelling NIEUW! 200 jaar innovatie en vakmanschap dwaal je van het begin van de 19e eeuw naar de 21e eeuw. Van de tijd dat de bedrijvigheid in Joure nog bestond uit kleine werkplaatsen aan huis naar de high tech fabrieken van nu. Bekijk de ontwikkelingen die het de ambachtsman eenvoudiger heeft gemaakt zijn vak uit te oefenen maar ook die ons leven totaal veranderd hebben. Wanneer kwam bijvoorbeeld in Joure het eerste theezakje uit de machine? Daar was natuurlijk heel wat voor nodig om dit uit één machine te krijgen. En heeft het vak van de goudsmid innovaties meegebracht?
 

Museuminformatie

Museum Joure

Museum Joure

Museum Joure beslaat maar liefst tien gebouwen en is een bedrijvig museum. Werkplaatsen van onder anderen een klokkenmaker, een kopergieter en een goud- en zilversmid zijn onderdeel van het complex uit eind 19de eeuw. Een van de tien gebouwen was ooit de eerste fabriek van Douwe Egberts. Daar huist nu de koffie-, thee- en tabakscollectie. In een ander pand werd Egbert Douwes geboren. Zijn winkeltje, waarmee alles begon voor DE, doet nu dienst als museumwinkel. Joure had ook een indrukwekkende klokkenindustrie, waarvan de sporen nog steeds zichtbaar zijn. In de expositieruimte is kunst te zien. U ziet: Museum Joure is zeer veelzijdig!

Openingstijden

di t/m vr: 10-17 u, za + zo: 14-17 u

2e Paasdag, 27 apr, Hemelvaartsdag, 5 mei, 2e Pinksterdag + 26 dec: 14-17 u

gesloten op 1 jan, 1e Paasdag, 1e Pinksterdag, 4e do. in sep (Jouster Merke), 25 + 31 dec

Entree - Toegangsprijzen

volw € 6,50, t/m 3 jaar gratis, 4 t/m 16 jaar € 3,50, gezinskaart € 12,50


Museumkaart geldig