Museum Jan van der Togt

Pronkstuk

De drie gratiën

Drie gratiën van Zadkine
De liefde van museumoprichter Jan van der Togt voor kunst ontstond eind jaren ’50, toen architect Huig Maaskant hem meenam naar het atelier van Ossip Zadkine. De beroemde Franse beeldhouwer kreeg de opdracht voor het ontwerpen van een plastiek boven de entreeluifel van de Tomado-fabriek. Van der Togt was zo onder de indruk van het bronzen beeld Drie gratiën, dat hij het ter plekke kocht. Dat was het begin van een snel uitdijende kunstverzameling.

Exposities

1 mrt 2017 - 9 apr 2017 Twee Haagse kunstenaars

Twee Haagse kunstenaars

Jan Snoeck (1927) volgde een opleiding aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag, waar hij in 1949 afstudeerde. In 1953 werkte hij gedurende een jaar in het atelier van Ossip Zadkine in Parijs. Aanvankelijk werkte Snoeck met steen, hout en brons. Later werkte hij vooral in keramiek. Hij gebruikt vrolijke, primaire kleuren en meestal zijn mensen zijn onderwerp. Op de tentoonstelling zijn werken te zien welke Snoeck de afgelopen tien jaar heeft gemaakt. Oskar Lens voltooide een rechtenstudie en werkte als jurist op het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Op aanraden van schilders als Jaap Nanninga, Theo Bitter en enige anderen bezocht Lens (1930) in de avonduren de Vrije Academie. Op zijn 33ste besloot hij zijn baan op te zeggen om zich geheel te wijden aan de schilderkunst. Aanvankelijk schilderde hij abstract met inkt en ook lak op papier en weinig kleur. Als onderwerp koos hij mensen, meestal vrouwen, in bizarre situaties zoals modeshows, in musea, kokend in de keuken, of kijkend naar een of ander schouwspel.

Museuminformatie

Museum Jan van der Togt

Industrieel Jan van der Togt wilde zijn verzameling eigentijdse kunst voor het publiek toegankelijk maken. Het resultaat is een museum met een boeiende vaste collectie van glas- en hedendaagse kunst. In een stijlvol gebouw toont het daaruit een selectie, met werk van onder anderen Ossip Zadkine, Floris Meydam, Andries Copier, Corneille en Sam Francis.
Naast de vaste collectie organiseert Museum Jan van der Togt om de zes weken wisselende tentoonstellingen.

di t/m zo, 11-17 u
gesloten op 1 jan + 25 dec