​Het pianospel,  Jan Toorop

Pronkstuk

​Het pianospel, Jan Toorop

Het ultieme pronkstuk van Museum Jan Cunen is een prachtig werk van Jan Toorop. Het pianospel ontstond in 1887 en is geschilderd in de impressionistische stijl. In navolging van James Ensor bracht Toorop de verf aan met een paletmes, waarmee schilders gewoonlijk de verf van het palet krabben. Daardoor lijkt het schilderij te zijn opgebouwd uit kleurvlekken. Vooral de verschillende tinten wit vallen op. Twee van de figuren, die waarschijnlijk net ontbeten hebben, zitten met de rug naar de toeschouwer toe. Een van hen bespeelt de piano. Het is niet bekend wie zij zijn. Mogelijk waren het intieme vrienden van Toorop. Het oeuvre van Toorop bestaat onder meer uit realistisch, impressionistisch, pointillistisch en symbolistisch werk. 
 

Delen

Exposities

11 feb 2017 - 28 mei 2017 Lotta Blokker - The Hour of the Wolf

Lotta Blokker - The Hour of the Wolf

Ze lijken zo echt, de beelden van de Nederlandse beeldhouwster Lotta Blokker (1980). Ze zijn zo tastbaar, de mensen die zij verbeeldt. Je wilt dichtbij ze komen, ze aanraken, je ervan overtuigen dat ze toch niet echt leven. In de voormalige slaapvertrekken van Villa Constance – de laatnegentiende-eeuwse stadsvilla waarin Museum Jan Cunen is gevestigd – presenteert Lotta Blokker haar betoverende serie The Hour of the Wolf. Negen levensgrote bronzen sculpturen in verduisterde kamers: ze verbeelden de slapelozen. De beelden hebben een enorme zeggingskracht. Ze doen denken aan het expressieve werk van de Franse beeldhouwer August Rodin en de kwetsbaarheid van het oeuvre van de Duitse kunstenares Käthe Kollwitz.

Gedurende de tentoonstelling is de film Het Wolfsuur te zien, een inspirerend portret dat regisseur Frans Weisz van Lotta Blokker maakte.  

11 feb 2017 - 28 mei 2017 Van Armando tot Tajiri

Van Armando tot Tajiri

Nog nooit in zijn totaliteit te zien geweest voor publiek: de omvangrijke kunstverzameling van de Osse collectioneur Frans van Ooijen. Met trots presenteert Museum Jan Cunen de expositie Van Armando tot Tajiri – Ontdekkingen van een verzamelaar, een dwarsdoorsnede van de Nederlandse kunst uit de tweede helft van de twintigste eeuw. Grote namen uit de kunstgeschiedenis zijn vertegenwoordigd: Armando, JCJ Vanderheyden, Harrie Gerritz, Aad de Haas, Klaas Gubbels, Ad Gerritsen, Shinkichi Tajiri en vele anderen. 

Museuminformatie

Museum Jan Cunen

Museum Jan Cunen

Museum Jan Cunen is gehuisvest in het monumentale gebouw Villa Constance uit 1888. Het werd in 1935 gesticht door stadsarchivaris Jan Cunen en richt zich op 19e-eeuwse en hedendaagse kunst. Het museum bezit een prachtige collectie beeldende kunst, waaronder de grootste verzameling 19e-eeuwse schilderkunst van beneden de rivieren. Ook bezit het museum een collectie moderne en hedendaagse kunst. Het museum heeft geen vaste opstelling. De werken uit de collectie zijn alleen te zien tijdens wisseltentoonstellingen.

Openingstijden

di t/m zo 12.30-16.30 u
gesloten op 1 jan, 27 apr, 25 + 31 dec

Entree - Toegangsprijzen

volw € 5, t/m 17 jaar gratis, CJP € 3,50


Museumkaart geldig