Geglazuurd aardewerk ‘Graflegging’

Pronkstuk

Geglazuurd aardewerk ‘Graflegging’

Het geglazuurd aardewerk ‘Graflegging’ uit 1942 van de Maastrichtse kunstenaar Charles Vos (1888-1954) is de blikvanger van de expositie ‘Kunst & klei’. ‘Graflegging’ is een beeldengroep met het lichaam van Christus in een lijkwade, die wordt vastgehouden door Nicodemus en Jozef van Arimathea. Maria wordt ondersteund door Johannes. Het kunstwerk is een bruikleen van het Haags Gemeentemuseum. Charles Vos was naast zelfstandig kunstenaar ook docent aan de Jan van Eijckacademie in Maastricht.

Delen

Exposities

2 apr 2017 - 17 sep 2017 Transcender

Transcender

Transcender is een samentrekking van de term transgender en het Engelse ‘to transcend’, het overstijgen van grenzen. Met dat overstijgen doelt kunstenaar Arte Colder vooral op een transcendentale context, een overtreffen in spirituele zin. In de relatie met transgender duidt het op een overstijgen van de werkelijkheid van de twee geslachten man vrouw als gescheiden entiteiten. In zijn nieuwe werk gaat de kunstenaar uit van foto’s van transgenders in diverse fasen van hun transitie. Hij schuift die ‘fases’ over elkaar tot een geheel nieuw beeld. Zowel mannelijke als vrouwelijke elementen laten zich herkennen. Arte Colder werkt in eerste instantie met grafiet op papier maar maakt de laatste tijd ook prints, die nadien met de hand weer worden bewerkt.
 

Museuminformatie

Museum Jacob van Horne

Museum Jacob van Horne

Museum Jacob van Horne – locatie van Museum Weert – is gevestigd in het oude stadhuis aan de Markt in Weert. Het grootste deel van de collectie bestaat uit voorwerpen van de Nederlandse Orde der Minderbroeders Franciscanen. De vaste opstelling beeldt uit hoe de kloosterlingen van de 17e eeuw leefden en werkten. In de Zuidelijke Nederlanden deden ze dat in armoede, zoals blijkt uit reconstructies van een cel, een deel van de refter en een kloosterkapel. In het noorden van het land leefden minnebroeders in weelde en voorspoed. De reconstructie van een weelderige pastoriezaal, compleet met schilderijen, beelden, staande klok en serviesgoed, geeft dat overduidelijk aan.

Openingstijden

di t/m zo 14-17 u, 1 jan. 1e Paasdag + 27 apr gesloten

Entree - Toegangsprijzen

volw 4, t/m 17 jaar gratis 


Museumkaart geldig