Museum In 't Houten Huis

​De Grote brand van De Rijp in 1654

Pronkstuk

​De Grote brand van De Rijp in 1654

In de nacht van 6 op 7 januari 1654 loeide in De Rijp een harde zuidwester storm. De wieken van een hennepmolen draaiden hierdoor zo hard dat de molen vlam vatte. Bossen brandende hennep waaiden naar het dorp. Vele houten huizen vielen ten prooi aan het vuur. Tweederde van het dorp werd verwoest, inclusief de kerk. Het raadhuis en de haringbuizenvloot bleven gespaard. Het moet een spectaculaire brand zijn geweest die tot ver in de omgeving te zien was.
Egbert van der Poel (1621-1664) heeft de ramp in 1662 op paneel vastgelegd, vermoedelijk in opdracht van een welgestelde Rijper. Hij baseerde zich op de gravure van S. Saverij.

Museuminformatie

Museum In ’t Houten Huis

Zoals de naam al doet vermoeden, is het museum gevestigd in een huis met een houten constructie uit de 18e eeuw. Museum in 't Houten Huis schetst een beeld van de rijke historie van het Schermereiland en zijn zeevarende bewoners. Op de begane grond staan de haringvisserij, walvisvaart en zeevaart centraal in de tentoonstelling van onder meer zeekaarten, journalen, prenten, scheepsonderdelen en baleinen voorwerpen. Een topstuk is een kajak uit Groenland. Verder komen in het museum ook de thema’s houten huizen, Doopsgezinden en Jan Adriaansz Leeghwater aan bod. In het 17e-eeuwse raadhuis van het aangrenzende dorp Graft huist de dependance van het museum. Het is een bezoek meer dan waard.

16 apr t/m 31 mei: di t/m zo, 13-17 uur
jun t/m aug: di t/m zo, 11-17 uur