Museum Hindeloopen

Hindeloopen, landzijde

Pronkstuk

Hindeloopen, landzijde

Hindeloopen is met grote precisie in 1860 op karton vereeuwigd door de huisschilder Philippus van Drooge. Hij schilderde Hindeloopen zo’n 100 jaar nadat de stad door internationale problemen met de handelsvaart in de versukkeling raakte. In de 18e eeuw was het een welvarende stad, waar de woon- en leefcultuur werd gedomineerd door Hindelooper beschilderd meubilair, een kleurrijke klederdracht, overdadige interieurs en een eigen taal. En dat alles op een klein stukje grond, aan drie zijden omsloten door de Zuiderzee. Er is veel uit het rijke verleden van de stad bewaard gebleven. Zowel in Museum Hindeloopen als in de smalle, pittoreske straten. Ook Chinese en Japanse toeristen weten deze parel met 900 inwoners op waarde te schatten.

Hindeloopen, gezien vanaf de landzijde. Philippus van Drooge (1821-1876), olieverf op karton, ca. 1860
 

Delen

Museuminformatie

Museum Hindeloopen

Museum Hindeloopen

Drie eeuwen geleden groeide Hindeloopen uit tot een belangrijke handelsstad. In Museum Hindeloopen zijn de sporen uit het rijke verleden van het voormalige Zuiderzeestadje op een smaakvolle wijze tentoongesteld.
Blikvanger op de eerste verdieping is de audiovisuele ruimte in de vorm van een groot zeilschip. Hier draait een filmpje over de reis van een handelsschip naar Sint Petersburg. Op deze verdieping staat ook een reconstructie van een Hindelooper huis uit omstreeks 1740. Het museum besteedt verder aandacht aan visserij en de ontwikkeling van Hindeloopen. Ook vrouwendracht en het wereldberoemde, beschilderde Hindelooper meubilair komen aan de orde.

Openingstijden

1 apr t/m 31 okt ma t/m vr 11-17 u, za/zo + feestdagen 13.30-17 u, nov t/m mrt gesloten, buiten het seizoen voor groepen open op afspraak

Entree - Toegangsprijzen

volw € 5, t/m 5 jaar gratis, 6 t/m 16 jaar € 3


Museumkaart geldig