Museum Het Valkhof

​Godenpijler van Nijmegen

Pronkstuk

​Godenpijler van Nijmegen

Godenpijler van Nijmegen

Bij opgravingen op het plein vóór ons museum zijn in 1980 twee stenen blokken gevonden. Ze passen op elkaar en vormden samen ooit het middenstuk van een groot, pijlervormig monument uit de Romeinse tijd. De pijler telde oorspronkelijk tenminste vier blokken, die op elkaar gestapeld ruim 3,5 meter waren. Aan elke zijde waren drie reliëfs over de vier blokken verdeeld. De reliëfs in het midden zijn nog compleet, van de onderste en bovenste is maar een kwart bewaard gebleven. Een van de reliëfs in het midden toont Tiberius, stiefzoon en opvolger van de eerste Romeinse keizer Augustus. 

Delen

Exposities

7 apr 2017 - 3 sep 2017 Kunstwerk zoekt vriend

Kunstwerk zoekt vriend

Museum Het Valkhof vroeg haar Vriendenvereniging om bij een aantal voorgeselecteerde werken een geschikte ‘vriend’ te kiezen; een werk of object uit eigen bezit dat past naast het kunstwerk uit de museumcollectie. Een jury selecteerde vervolgens 25 bijzondere kunstduo’s die om verschillende redenen (kleur, compositie, vorm of anderszins) goed bij elkaar passen. Het resultaat is de kleurrijke tentoonstelling Kunstwerk zoekt vriend met verschillende soorten werken, waaronder schilderijen, foto’s, installaties, sculpturen en videokunst. De werken nodigen uit om op een andere manier te kijken naar moderne kunst. Waarom passen de werken bij elkaar? Vindt de kijker hetzelfde als de vriend die de combinatie maakte? Bij elk vriendenpaar is ter verduidelijking een quote van de samensteller toegevoegd.
 

Museuminformatie

Museum Het Valkhof

Museum Het Valkhof

Museum Het Valkhof is in 1998 ontstaan uit een fusie tussen twee Nijmeegse musea. De collectie is daardoor zeer gevarieerd: archeologie, oude kunst en moderne kunst. Geschikt voor een breed publiek. De verzameling bodemvondsten uit Nijmegen en de provincie Gelderland gaan terug tot de steentijd. Ze geven een beeld van het menselijk leven in de regio. De collectie oude kunst en kunstnijverheid heeft vooral betrekking op Nijmegen, vanaf de middeleeuwen tot het begin van de 20ste eeuw. De verzameling moderne kunst omvat werken van vooral Nederlandse kunstenaars. Het museum heeft één van de grootste collecties Nederlandse Pop Art in ons land.

Openingstijden

di t/m zo 11-17 u + Goede Vrijdag, 1e + 2e Paasdag, Hemelvaart, 1e + 2e Pinksterdag, ma in kerstvakantie, 26 + 31 dec

gesloten op overige maandagen, 1 jan, 27 apr, vrijdagintocht Vierdaagse + 25 dec

Entree - Toegangsprijzen

volw € 11, t/m 5 jaar gratis, 6 t/m 17 jaar / CJP € 5,50

De hele maand april gratis toegang!


Museumkaart geldig

Activiteit

Schatkaartwedstrijd

Schatkaartwedstrijd

Van 4 t/m 9 april: Pronkstukkenschatkaartwedstrijd voor kids tot en met 12 jaar.
De hele week mag iedereen gratis naar binnen!