Museum Het Rembrandthuis

Portret van man met rode muts

Pronkstuk

Portret van man met rode muts

Het paneel Portret van man met rode muts (± 1650-1660) is gemaakt door een anonieme leerling van Rembrandt van Rijn in Museum Het Rembrandthuis, het voormalige woonhuis en leerlingenatelier van de meester. Het paneel is met steun van het Mondriaan Fonds en particulieren teruggebracht naar de plek waar het vervaardigd is. Er is een groeiende belangstelling voor de productie in Rembrandts werkplaats, waar kwalitatief hoogwaardige kunst is vervaardigd. Onlangs is het leerlingenatelier in het Rembrandthuis gereconstrueerd. Samen met het teruggekeerde paneel maakt dat Rembrandts rol als leermeester tastbaarder dan ooit.

Delen

Exposities

27 jan 2017 - 23 apr 2017 Glenn Brown – Rembrandt. After Life

Glenn Brown – Rembrandt. After Life

Museum Het Rembrandthuis presenteert het werk van de hedendaagse Britse kunstenaar Glenn Brown (1966) in de tentoonstelling Glenn Brown – Rembrandt: After Life. Brown is internationaal vermaard om zijn intrigerende en confronterende werk, veelal op groot formaat en geïnspireerd op het werk van oude meesters, waaronder Rembrandt. Brown eigent zich het werk van Rembrandt en zijn tijdgenoten op een meedogenloze en brutale manier toe. Speciaal voor de tentoonstelling maakt hij nieuw werk (schilderijen, tekeningen én etsen) dat voor het eerst getoond zal worden.

8 mei 2017 - 3 sep 2017 Rembrandt en Jan Six. De vriendschap en de ets

Rembrandt en Jan Six. De vriendschap en de ets

Eén van de beroemdste verhalen uit de 17e eeuw betreft de vriendschap tussen Jan Six en Rembrandt van Rijn. Deze band kwam tot uitdrukking in een intiem portret van Jan lezend bij het raam, dat al snel het hoogtepunt in Rembrandts grafische oeuvre bleek. De tentoonstelling schetst het beeld van een vriendschap in de hoogtijdagen van de 17e eeuw en het meesterschap dat op ultieme wijze tot uitdrukking kwam in de ets. Bovendien wordt ingegaan op de fascinatie rondom de ets, de opdrachtgever en de kunstenaar in de eeuwen erna. Sinds het boek De levens van Jan Six van Geert Mak half lezend Nederland in de greep heeft, zijn Jan Six en zijn vriendschap met Rembrandt in Amsterdam meer dan ooit tot leven gekomen. Het Rembrandthuis sluit hier op aan met een kleine tentoonstelling.

Museuminformatie

Museum Het Rembrandthuis

Museum Het Rembrandthuis

Ga eens op bezoek bij Rembrandt! In dit huis woonde en werkte de beroemde schilder bijna twintig jaar. Het lijkt alsof hij er nog steeds woont. Het interieur is zoveel mogelijk teruggebracht in de stijl van Rembrandts tijd. Aan de wanden in de woonvertrekken prijken schilderijen, voornamelijk van schilders die in Amsterdam werkten voordat Rembrandt zich er in 1631 vestigde. De centrale figuur binnen deze groep was Pieter Lastman (1583-1633), Rembrandts Amsterdamse leermeester. Het Rembrandthuis bezit verder een bijna complete verzameling van Rembrandts etsen. Van de ongeveer 290 etsen die hij maakte, heeft het museum er 260. Een selectie is vrijwel permanent te zien.

Openingstijden

dagelijks 10-18 u, 1 jan 11-17 u
gesloten op 27 apr  + 25 dec

Entree - Toegangsprijzen

volw € 13, t/m 5 jaar gratis, 6 t/m 17 jaar € 4, CJP / studenten € 10


Museumkaart geldig