​De ploeger

Pronkstuk

​De ploeger

Een boer ploegt met ontbloot bovenlijf. Zijn rechterhand stuurt de ploeg. Met zijn linkerhand maakt hij een soort vuist, een suggestie dat de man de teugel van het ploegpaard vasthoudt. De Belgische kunstenaar Constantin Meunier is eind 19e eeuw wereldberoemd met zijn voorstellingen van fabrieksarbeiders, mijnwerkers, boeren en landarbeiders. Hij maakt er soms meer dan levensgrote beelden van, iets dat tot dan toe was voorbehouden aan koningen, wetenschappers, kunstenaars en oorlogshelden. Meunier geeft zijn figuren realistisch en vol menselijke waardigheid weer. Zij hebben een zwaar leven, maar gaan er niet aan onderdoor. Meunier had grote invloed op de realistische kunst van eind 19e eeuw. 

Delen

Exposities

20 dec 2016 - 22 okt 2017 La vie en RoseRock

La vie en RoseRock

De tentoonstelling La Vie en RoseRock van de Duitse kunstenaar Thorsten Brinkmann is geïnspireerd op het leven van de 19de-eeuwse Duitse componist Richard Wagner en één van zijn bekendste opera’s: Der Ring des Nibelungen (1876). Brinkmann neemt je mee naar een geheime kamer in Wagners huis. De muren waren met roze zijde en fluweel bekleed. Elke dag bracht Wagner er twee uur door. Wat hij daar deed weet niemand. Uit brieven tussen Wagner en zijn kleermaker blijkt dat hij negligés en allerlei zachte stoffen en kledingstukken bestelde. De geheimzinnige briefwisseling tussen Wagner en zijn kleermaker is het beginpunt voor La Vie en RoseRock: het leven van Wagner in zijn roze kamer.
 

2 apr 2017 - 27 aug 2017 Werk voor een betere wereld

Werk voor een betere wereld

In de Kunsthal presenteert Museum Helmond een tentoonstelling over De Stijl. Het is 1917 als het tijdschrift De Stijl wordt opgericht. De Eerste Wereldoorlog duurt voort en de levensomstandigheden van velen zijn slecht. Kunstenaars willen een betere wereld en proberen deze met behulp van hun kunst te realiseren. Ook in Nederland. Zo formuleren Piet Mondriaan, Theo van Doesburg en Bart van der Leck de uitgangspunten van De Stijl. Tot de Tweede Wereldoorlog zijn veel kunstenaars bezig met het ontwikkelen van een eigen stijl die een bijdrage levert aan maatschappelijke verbetering. De eigen stijl is vaak abstract. Ook passen de kunstenaars bij voorkeur primaire kleuren toe in hun werk. Werk voor een betere wereld presenteert circa 50 werken van onder andere Bart van der Leck, Peter Alma, Lou Loeber, Johan van Hell, Charley Toorop, Dirk Nijland, Theo van Stiphout, Louis Schrikkel, Hendrik Valk en Chris Beekman.

9 mrt 2017 - 11 sep 2017 Steve McCurry - Photographs from the east

Steve McCurry - Photographs from the east

In de tentoonstelling Steve McCurry Photographs from the east in de Kunsthal kun je onder andere de beroemde foto van het groenogige Afghaanse meisje met de versleten rode hoofddoek bewonderen. De foto werd wereldberoemd in 1985 toen deze op de cover van de National Geographic verscheen. De maker van de foto is Steve McCurry, een gevierd fotograaf die is aangesloten bij Magnum Photos Parijs dat dit jaar 70 jaar bestaat. De expositie omvat 132 groot formaat kleurenfoto's uit de periode 1979 tot 2015. McCurry (1950) excelleert door zijn persoonlijke benadering van mensen in combinatie met het vangen van lokale kleurenpracht en lichtval.
 

Museuminformatie

Museum Helmond

Museum Helmond

Museum Helmond heeft vele gezichten. Het toont gevarieerde beeldende kunst en stadshistorie. Het museum is gevestigd op twee locaties: in een van de best bewaarde Middeleeuwse kastelen in het land, en in de moderne Kunsthal – F.J. van Thielpark 7, Helmond – waar ruimte is voor onder andere exposities van naam op het vlak van de hedendaagse kunsten. Museum Helmond verzamelt internationale hedendaagse kunst, die geïnspireerd is door populaire beeldcultuur, zoals strips, televisie en games en door de postindustriële samenleving. Een andere bijzonder verzameling is beeldende kunst rond het thema Mens en Werk. De stadshistorie komt tot leven in de kelder van het kasteel. De objecten zijn verbonden aan de geschiedenis van Helmond en die van het kasteel en zijn bewoners en gebruikers.

 

Openingstijden

di t/m vr, 10-17 u, za, zo + feestdagen 12-17 u
gesloten op 1 jan, Carnaval (za t/m ma), 1e Paasdag + 25 dec

Entree - Toegangsprijzen

volw € 10, t/m 3 jaar: gratis, 4 t/m 17 jaar: € 4,50, groepen > 10: € 8,50 p.p.


Museumkaart geldig

Activiteit

Allerlei activiteiten

Allerlei activiteiten

Di 4 & do 6 april hele dag: Restauratie op zaal. 

Di 4 & do 6 april 13.30-14.30 uur: Kijkje achter de schermen door museumdirecteur Marianne Splint. Aanmelden verplicht: r.vermeer-kelders@helmond.nl. Maximaal 12 personen.

Di 4, wo 5 & do 6 april 14.30-15.30 uur: Instaprondleiding door museumgids bij de tentoonstelling Steve McCurry, Photographs from the east
 
Vr 7 april 11-12 uur: Instaprondleiding door conservator Annemieke Hogervorst bij de expositie Werk voor een betere wereld, opgenomen in het landelijke programma Mondriaan tot Dutch design jaar 2017). 
 
Zo 9 april, 14.30-15.30 uur: Instaprondleiding door conservator Frank Hoenjet bij de fototentoonstelling Steve McCurry, Photographs from the east.  

Rondleidingen: € 2 p.p. exclusief toegang.

Di 4 t/m zo 9 april: Kop koffie – niet gratis – met gratis ‘gouden lekkernij’ verkrijgbaar in het Kasteelcafé. 
 
Lezing met muziek. Data en spreker nog niet bekend, zie t.z.t. www.museumhelmond.nl. Kosten: € 10 p.p.
 
Alle activiteiten vinden plaats in de Kunsthal, F.J. van Thielpark 7 in Helmond.