Floris Arntzenius - Strand bij Scheveningen

Pronkstuk

Floris Arntzenius - Strand bij Scheveningen

Op het strand van Floris Arntzenius zitten twee vrouwen, afgekeerd van de kijker. Geen spelende kinderen. Geen strandplezier. Twee zelfstandige vrouwen rond 1900. De atmosfeer is heiig. Floris Arntzenius hield van grijs, regenachtig weer. Hij schreef eens aan zijn vrouw: ”Ik wou dat het morgen grijs weer was”. Zijn grijs is ons goud. Van 21 februari t/m 18 juni 2017 organiseren wij een grote tentoonstelling over Floris Arntzenius. Zijn ‘Strand bij Scheveningen’ krijgt hierbij een prominente plek. 

Delen

Exposities

21 feb 2017 - 18 jun 2017 Floris Arntzenius en zijn passies

Floris Arntzenius en zijn passies

De schilder Floris Arntzenius (1864 – 1925) wordt gerekend tot de generatie van de 'kleine meesters' rond 1900. Geen vernieuwer, maar werk van een aandachtige toeschouwer, gevoelig voor sfeer en met een treffende toets. Arntzenius werd wel 'de Breitner van Den Haag' genoemd. Hij schilderde graag de Haagse straatjes, met veel winkelend publiek, vaak in de motregen. Sfeervol, herkenbaar werk. Dit werk is onder kunstliefhebbers nog steeds zeer gewild. Veel minder bekend zijn zijn portretten, stillevens en tekeningen. Die bevinden zich voor een groot gedeelte in familiebezit. Aan juist dit meer onbekende werk van Floris Arntzenius wijdt Museum Gouda de tentoonstelling Floris Arntzenius en zijn passies.
 

Museuminformatie

Museum Gouda

Museum Gouda

Museum Gouda biedt veel variatie. Het Goudse verleden is te zien in de Schatkamer, het open depot van Museum Gouda én in de Grachtzaal met zijn enorme stadsmaquette en verhalen over ‘de zonen van Gouda: o.a. Erasmus en Crabeth’. Met – religieuze kunst, kunstnijverheid en martelwerktuigen. Dit alles gehuisvest in een rijksmonument. Sommige ruimtes herinneren aan het ziekenhuisverleden van het Catharina Gasthuis, zoals een dolcel. De kapelkelder herbergt een wurgpaal, een radbraakbank en andere straf- en martelwerktuigen. Het museum toont verder onder meer kunst uit de Gouden Eeuw en topstukken van de school van Barbizon en de Haagse School. In het Ruim hangen schilderijen van de Goudse schutterij, van onder anderen Ferdinand Bol.

Openingstijden

Ook: Oosthaven 9 met de museumwinkel. di t/m zo 11-17 uur
gesloten op 1 jan, 27 apr + 25 dec

Entree - Toegangsprijzen

volw € 9, t/m 4 jaar gratis, 5 t/m 17 jaar € 3


Museumkaart geldig

Activiteit

Rondleiding Topstukken Museum Gouda

Rondleiding Topstukken Museum Gouda

Za 8 april, 14 uur: Rondleiding. U maakt kennis met een aantal topstukken uit de collectie. In Museum Gouda komt de geschiedenis van Gouda tot leven met eeuwenoude altaarstukken die de Beeldenstorm hebben overleefd, met ontwerptekeningen voor de Goudse Glazen en met schuttersstukken uit de 17e eeuw. Ook het Gouds Plateel ontbreekt niet. De bezoeker staat oog in oog met schilderijen van Daubigny, Redon, Fantin-Latour, Weissenbruch en Tholen. Topstukken!

Alleen deze dag krijgt u 20% korting op het boekje Topstukken in onze museumwinkel!