Museum Gevangenpoort

De guillotine

Pronkstuk

De guillotine

Ons nieuwste pronkstuk is een guillotine. Een beetje macaber misschien. Maar het illustreert een belangrijke ontwikkeling in het Nederlands strafrecht: een verlangen naar meer humaniteit, onder invloed van de Verlichting. Executie met de guillotine was humaner dan bijvoorbeeld verwurging, verdrinking of het afhakken van het hoofd, zoals voorheen gebeurde. Het duurde tot 1811 voordat de guillotine onder Frans bewind bij ons werd ingevoerd. Toen Nederland twee jaar later onafhankelijk werd van het Franse keizerrijk is de guillotine weer afgeschaft. Ons exemplaar hebben we in 2015 aangekocht en gerestaureerd. Hij is niet in Nederland gebruikt, maar vermoedelijk wel in Frankrijk of Italië.

Delen

Museuminformatie

Museum Gevangenpoort

Museum Gevangenpoort

Museum de Gevangenpoort is een uniek middeleeuws gebouw, gelegen aan de Hofvijver in het centrum van Den Haag. Tijdens een bezoek aan de eeuwenoude cellen en ruimtes ontdekt u hoe gevangenen door de eeuwen heen werden opgesloten, berecht en gestraft. Onderweg komt u schandborden, brandijzers, beenblokken en nog veel meer werktuigen tegen! Ieder uur is er een rondleiding door het museum, waarbij gidsen vertellen over het leven in de gevangenis, beroemde gevangenen, ontsnappingen en strafmaatregelen.

! Het museum is niet geschikt voor kinderen onder de 8 jaar.

Openingstijden

di-vr 10-17 u, za/zo 12-17 u
gesloten op 1 jan + 25 dec
zie website voor speciale openingstijden tijdens feestdagen

Entree - Toegangsprijzen

volw € 10, t/m 12 jaar € 6, CJP € 7,50


Museumkaart geldig

Activiteit

Engelen en geesten

Engelen en geesten

Za 8 april, vanaf 12.30 uur ieder halfuur: De 18e-eeuwse Godfried Winckler zag Engelen en Geesten en schroomde niet dat met iedereen te delen. Door het Hof van Holland werd hij daarvoor verbannen naar een kolonie buiten Europa, om daar de rest van zijn leven door te brengen. Voor het eerst vertelt hij vandaag vanuit de Gevangenpoort zijn verhaal. Combineer een bezoek aan deze verhalenverteller met een rondleiding door het eeuwenoude cellencomplex!