Museum Flehite

Gezicht op Rome - Matthias Withoos, 1673.

Pronkstuk

Gezicht op Rome - Matthias Withoos, 1673.

Gezicht op Rome van Matthias Withoos, 1673

Recent aangekocht: Gezicht op Rome van Matthias Withoos, 1673. Weer een bijzondere Withoos in onze museumcollectie! Vanuit het zuiden laat Withoos ons kijken naar het mooiste deel van de heilige stad Rome. De koepel van de Sint Pietersbasiliek bepaalt pas sinds het begin van die eeuw het stadsbeeld. Aan de overkant van de Tiber, op een heuvel, staat de Villa Medici. De voorgrond van het schilderij vult Withoos met bloemen, planten en kleine bouwsels. Zag hij die, toen hij in 1650 in Rome was?
 

Delen

Exposities

21 jan 2017 - 23 apr 2017 Armando tot Mulders tot Visch

Armando tot Mulders tot Visch

Armando tot Mulders tot Visch in Museum Flehite is een presentatie van de collectie van privéverzamelaar Wim van der Meer. De kunstverzameling bestaat uit Nederlandse moderne en hedendaagse kunst. Hoewel het zwaartepunt ligt op de nieuwe figuratie, is ook abstracte kunst vertegenwoordigd. Vergankelijkheid, kwetsbaarheid, maatschappelijk engagement en humor zijn trefwoorden die de collectie typeren. Wim van der Meer (1962), werkzaam als gemeenteambtenaar, was in zijn vrije tijd als verzamelaar, rondleider en museumdocent altijd zeer begaan met kunst. De eerste kunstaankoop van Van der Meer was een litho van Corneille. In de loop van de tijd ontwikkelde hij een voorkeur voor werken die de kwetsbaarheid van de mens en natuur verbeelden.

Museuminformatie

Museum Flehite

Museum Flehite

Museum Flehite is gevestigd in drie laat-middeleeuwse muurhuizen in de oude binnenstad. Schilderijen en voorwerpen in de vaste presentatie vertellen over meer dan 750 jaar stadsgeschiedenis. De collectie omvat circa 20.000 stukken. Daarnaast zijn er altijd tijdelijke tentoonstellingen rond kunst- en cultuurhistorie. Voor kinderen is er de speurtocht Verborgen Zaken. Dwaal rond, doe de quiz of maak je eigen kunstwerk. Vraag ernaar bij de balie.

Openingstijden

di t/m zo 11-17 u
24 + 31 dec, 11-16 u
gesloten op 1 jan, 27 apr + 25 dec

Entree - Toegangsprijzen

volw € 10, t/m 17 jaar gratis, CJP € 5

 


Museumkaart geldig

Activiteit

Diverse activiteiten

Diverse activiteiten

Ma 3 april, 13.30-15 uur: rondleiding Stof tot nadenken  over de Amersfoortse schilder Matthias Withoos. Withoos-kenner Albert Boersma en schilderijen-restaurator Ep de Ruiter nemen u mee de wereld in van Matthias Withoos.
Withoos ontwikkelde zijn eigen variatie op het vanitasstilleven door symbolen van vergankelijkheid in een Italiaanse parkomgeving, landschap of in het bos te plaatsen. Welke boodschap wilde Withoos meegeven aan zijn 17e-eeuwse tijdgenoten? Ep de Ruiter vertelt meer over de restauratie van het recent aangekochte Withoos-schilderij Gezicht op Rome

Di 4 t/m vr 7 april, 13.30– 14 uur:flitsrondleiding langs Amersfoortse topstukken.
In een korte rondleiding loopt u langs hoogtepunten uit de museumcollectie: de laatmiddeleeuwse muurhuizen, het grootste schilderij van Matthias Withoos en zijn recent verworven Stadsgezicht op Rome.

Zo 9 april 14-15.30 uur: kinderworkshop Maak je eigen stadsgezicht (7-11 jaar).
Hoe zag een stad er vroeger uit, Amersfoort, Rome? Bekijk eerst de 17e-eeuwse schilderijen en laat je inspireren. Knip, plak en schilder huizen, kerktorens, bomen en flatgebouwen en maak  zo je eigen stad. Speciale prijs: € 5 in plaats van € 7,50.

De activiteiten zijn gratis, of tegen gereduceerde prijs, zoals de kinderworkshop.