Twee narcissen

Pronkstuk

Twee narcissen

Illustratie door Crispijn van de Passe (1593-1670) in zijn Hortus Floridus, Utrecht, 1614, met bloemen uit vier seizoenen. Het boek, een aantal malen herdrukt en verschenen in het Latijn, Frans, Engels en Nederlands, is één van de eerste botanische publicaties met kopergravures. Tot die tijd werden de illustraties gemaakt in houtsnede en waren veel minder gedetailleerd. Opvallend en kenmerkend voor Van de Passe is het vlakke landschap op de achtergrond met een lage horizon.

Crispijn van de Passe – Twee narcissen, 1614. Gravure, handgekleurd.

 

Delen

Exposities

17 mrt 2017 - 6 aug 2017 De bloempatronen van William Morris

De bloempatronen van William Morris

Dit voorjaar staan de bloempatronen van William Morris (1834 – 1896) centraal in Museum De Zwarte Tulp. Morris’ ontwerpen kenmerken zich door een overvloed aan bloemen, repeterende patronen en intens kleurgebruik. De Morris & Co. behangsels en stoffen – ooit met de hand gedrukt maar nu machinaal – worden nog steeds, ruim honderd jaar later, geproduceerd en wereldwijd verkocht. Inspiratie voor zijn ontwerpen vond Morris in zijn eigen tuin van het Londense Kelmscott House, in de natuur en in geïllustreerde boeken. In zijn uitgebreide bibliotheek bevonden zich ook verschillende 16de-eeuwse plantenboeken. In het Prentenkabinet van Museum De Zwarte Tulp worden tijdens de tentoonstelling historische prenten uit deze boeken getoond.

Hilde Strijdveen en Marleen de Valk (alumni van de Associate degree Arts & Crafts 2016, Willem de Kooning Academie/Rotterdam Academy) tonen parallel aan deze tentoonstelling voorbeelden van hedendaagse Arts & Crafts ontwerpen.

Museuminformatie

Museum ‘De Zwarte Tulp’

Museum ‘De Zwarte Tulp’

Museum De Zwarte Tulp vertelt over 500 jaar geschiedenis van de Duin- en Bloembollenstreek, de werkzaamheden op het land 100 jaar geleden en nu en de wetenschap achter het ontwikkelen van nieuwe tulpensoorten. Daarnaast is er aan de hand van wisselende kunsttentoonstellingen te zien hoe kunstenaars telkens weer worden geïnspireerd door de schoonheid van bloemen. Regelmatig worden er leuke activiteiten voor kinderen georganiseerd en op avontuur door het museum kan altijd! Aan de hand van de speurtocht Speur je wijs, altijd prijs of via de digitale speurtocht die beschikbaar is via een app op de telefoon. De titel zegt het al: aan het eind van een speurtocht ligt er voor iedere speurneus een prijsje klaar. 

Openingstijden

di t/m zo: 13-17 u

mrt t/m aug:
di t/m zo: 10-17 u

gesloten op ma, 1 jan, 1e + 2e Paasdag, 27 apr, 1e Pinksterdag, Harddraverij Lisse + 25 + 26 dec

Entree - Toegangsprijzen

volw € 6, t/m 4 jaar gratis, t/m 18 jaar € 3, scholieren + begeleiders € 1
 


Museumkaart geldig

Activiteit

Workshop vilten en lezing

Workshop vilten en lezing

Vr 7 april, 13:30 uur: Workshop vilten op een chiffon zijden shawl door beeldend kunstenaars Klaar Wolff en Trude Hol. Vind je inspiratie bij de patronen van William Morris. 4 – 8 deelnemers,  € 40,- p.p. Graag aanmelden: info@museumdezwartetulp.nl
 
Za 8 april, 14 &15.15 uur: Introductie op de  tentoonstelling William Morris door medesamenstelster  Annemarie Vels Heijn. Gratis toegankelijk.