Museum de Kantfabriek

Kantklosmachine en kantje

Pronkstuk

Kantklosmachine en kantje

Wie binnenkomt stapt het verleden in. Machines ratelen volop in een fabriek die de sfeer van de jaren dertig ademt. In deze tijd van verandering, vernieuwing en innovatie wil ons museum oude technieken inzetten voor moderne toepassingen. De zes nog dagelijks werkende kantklosmachines vormen niet alleen het pronkstuk van ons museum, zij zijn ook de spil in het project Kantvernieuwing. Dankzij een nieuw computerprogramma kun je nieuwe kantpatronen ontwerpen en maken op onze kantklosmachines. Kortom, binenkort kan iedereen z'n 'eigen' kant ontwerpen en fabriceren. 

Delen

Exposities

11 dec 2016 - 9 apr 2017 TEX-TIEL

TEX-TIEL

Tiel Janssen toont haar bijzondere kostuums en sieraden in Museum de Kantfabriek. Het is draagbare kunst gemaakt van zelf ontwikkelde materialen. Ze brengt drie kenmerken tot uitdrukking: het lichaam als drager, niets is normaal en alles is bijzonder. Jansen heeft vanaf 2014 in Wellington (Nieuw Zeeland) een internationale naam opgebouwd in de World of Wearable Art TM Competitie, afgekort WOW ®. Museum de Kantfabriek toont deze specifieke textiele kunstvorm als eerste in een tentoonstelling in Nederland om meer mensen de gelegenheid te geven deze wonderlijke wereld te aanschouwen. Een expositie die verbaast, inspireert en jouw kijk op kostuums en sieraden voorgoed verandert.
 

15 jan 2017 - 9 apr 2017 Remember me

Remember me

Onder de titel Remember me toont Karin van der Linden haar werk in Museum de Kantfabriek. Zij maakt assemblages, samengesteld uit verweesde materialen en eigen creaties die verwijzen naar haar persoonlijke geschiedenis. Van der Linden (1957) werkt zonder vooropgezet plan: het materiaal en een herinnering vormen het startpunt. Haar thema’s zijn liefde, dood, levenscyclus en het loslaten. Zij onderzoekt haar eigen oorsprong en de wijze waarop zij weer de oorsprong voor haar kinderen zal zijn. In die zoektocht speelt het mysterieuze leven van haar moeder en grootmoeder een grote rol. Communicatie tussen de generaties is er nauwelijks geweest, althans over de zaken die ertoe doen.
 

27 feb 2017 - 9 apr 2017 Haute Couture met Carnaval

Haute Couture met Carnaval

Carnaval in Maastricht is anders dan in de rest van Brabant en Limburg. Kleurrijke, extravagante carnavalskostuums worden nergens met zoveel aandacht gemaakt en gedragen als in het Maastrichter straatcarnaval. Voor kunstenares en ontwerpster van theaterkostuums en sieraden, Tiel Jansen is het Maastrichter straatcarnaval hét moment van het jaar om haar eigen creaties echt te dragen. Met haar Wearable Art is ze dit jaar weer een opvallende verschijning in de Maastrichter vasteloavend. Dit jaar presenteert ze zich met haar nieuwste kunstcreatie Recycled Movement 2017 gemaakt van netjes voor het verpakken van citroen, sinaasappelen, aardappelen en uien en bevestigd op gebruikte transparant capes uit kapsalons. De creaties zijn te bekijken in Museum de Kantfabriek.
 

 

1 apr 2017 - 29 apr 2017 Geheim genoegen

Geheim genoegen

Kant bedekt, verhult, daagt uit  en maakt nieuwsgierig naar de inhoud. Het geeft de drager een rijk gevoel net zoals bont, zijde en parels dat doen. Het maakt kant spannend. De tentoonstelling Geheim Genoegen laat een bijzondere collectie exclusieve sieraden van kant zien. De kant voor deze sieraden is speciaal ontworpen door Gerrie Vermeulen en in haar opdracht vervaardigd door Museum de Kantfabriek. Niet alleen de sieraden zijn daardoor uniek, ook het kant en de kantpatronen zijn speciaal voor deze collectie vervaardigd. Het geeft de drager nog meer het gevoel van rijkdom en uitdaging. Gerrie Vermeulen studeerde Juweelkunst aan de Academie Beeldende Kunst in St Truiden en Monumental art aan Academie Haspengouw in St Truiden. In Museum de Kantfabriek gingen de kantklosmachines speciaal voor haar aan het werk. De sieraden laten zien hoe oude en nieuwe technieken elkaar omarmen.
 

Museuminformatie

Museum de Kantfabriek

Museum de Kantfabriek

Wie binnenkomt, stapt het verleden in. Machines ratelen volop in een fabriek die de sfeer van de jaren dertig ademt. Museum de Kantfabriek laat zien hoe textielnijverheid de basis was voor economische bloei in Noord-Limburg. Op de arme grond in Noord-Limburg werden voor de bemesting schapen gehouden. De wol werd gesponnen en in de winter tot doek geweven. Nergens anders in Nederland was de concentratie thuisweverijen zo groot. Er ontstonden prachtige staaltjes van textielkunst. Museum de Kantfabriek beschikt over een bijzondere collectie oude en moderne objecten die het in vaste en wisselende exposities toont. Zien, horen, lezen en zelf doen, wisselen elkaar af.

Openingstijden

apr t/m sep: di t/m zo, 11-17 u
okt t/m mrt: di t/m zo 14-17 u
gesloten op 1 jan, Carnaval, 24, 25, 26 + 31 dec
 

Entree - Toegangsprijzen

volw € 6, t/m 12 jaar gratis

 


Museumkaart geldig

Activiteit

Gratis koffie voor kaarthouders

Gratis koffie voor kaarthouders

Tot en met 9 april krijgen Museumkaarthouders een gratis kopje koffie!