​Het Luchtschip

Pronkstuk

​Het Luchtschip

Eén van de pronkstukken van Museum De Buitenplaats is Het Luchtschip van beeldend kunstenaar Jan Steen († 2016). Het staat naast de Oranjerie van Museum De Buitenplaats en is met zijn 6 meter hoogte zowel een blikvanger vanaf de weg als vanuit de museumtuin. Bij veel werken van Jan Steen fascineert de zwaartekracht. Zo ook bij Het Luchtschip. Zelf zei hij daarover: ‘Je bent daardoor gebonden aan de aarde, maar ik probeer er toch van los te komen’.

Jan Steen – Luchtschip, zonder datum. Brons.

Delen

Exposities

1 apr 2017 - 25 jun 2017 High winds move slowly. Arno Kramer en Henk Visch

High winds move slowly. Arno Kramer en Henk Visch

Museum De Buitenplaats presenteert een dubbeltentoonstelling met werk van de tekenaar Arno Kramer (1945) en de beeldhouwer Henk Visch (1950). De tentoonstelling gaat in op de overeenkomsten en verschillen tussen beiden. Zo maakt Arno Kramer voornamelijk tekeningen en zogenaamde tekeningeninstallaties, terwijl voor Henk Visch het vervaardigen van sculpturen centraal staat in de meest vrije zin van het woord. De veelzijdigheid van formaat, werkwijze en materiaal spelen bij beide kunstenaars een belangrijke rol. Soms botsen figuratie en de abstractie in een beeld en zorgt dat voor spanning in het visuele vlak. Dit experiment met de balans tussen figuratie en abstractie wordt versterkt door in deze tentoonstelling ook de verhouding tussen het tweedimensionale en driedimensionale aspect van het tekenen en beeldhouwen te onderzoeken.

Museuminformatie

Museum de Buitenplaats

Museum de Buitenplaats

Museum De Buitenplaats is er voor iedereen: van bezoekers met liefde voor kunst, muziek, literatuur en tuinen tot liefhebbers van historische en moderne architectuur. Het museumgebouw is een bezienswaardigheid op zich: een veelbesproken voorbeeld van organische architectuur. Het museumpaviljoen en de museumtuin omlijsten samen de tentoonstellingen en de podiumevenementen. Elk jaar zijn er vier tentoonstellingen te zien in het museumpaviljoen, gewijd aan hedendaagse figuratieve kunst in de breedste zin van het woord. Daarnaast schenkt het museum in een podiumprogrammering met muziek en literatuur aandacht aan andere muzen van de kunst. Regelmatig opent het naastgelegen, particulier bewoonde, Nijsinghhuis zijn deuren. Dit Rijksmonument uit 1654 is de afgelopen decennia verfraaid met interieur-schilderingen door Matthijs Röling, Wout Muller, Olga Wiese, Clary Mastenbroek en Pieter Pander.
 
 

Openingstijden

di t/m zo, 2e Paas-en Pinksterdag 11-17 u
1 jan, 25 + 31 dec gesloten

Entree - Toegangsprijzen

volw € 10, t/m 12 gratis, CJP € 4,50


Museumkaart geldig