Museum Collectie Krop

Vlucht der Gedachten

Pronkstuk

Vlucht der Gedachten

Dit grote houten beeld (perenhout, 275 cm) verbeeldt een naakte staande vrouw met omhoog geheven armen. Hildo Krop vervaardigde dit symbolische beeld in 1935, vlak na het aan de macht komen van Hitler in Duitsland. Het met de armen reiken naar de vliegende vogels is een oud, veelvuldig in de beeldende kunst toegepast zinnebeeld van de geest.
Krop, die gedurende de Tweede Wereldoorlog zelf een actieve rol speelde in het kunstenaarsverzet, heeft dit beeld na de oorlog geschonken aan ene Jeanette Kamphorst. Deze dame was gedurende de oorlog werkzaam als geheim agente voor de Britse Secret Intelligence Service (SIS) en ging in de illegaliteit door het leven onder haar codenaam De Zwarte Panter.
Dit absolute topstuk uit Krops omvangrijke oeuvre werd in 2009 aan de gemeente Steenwijkerland geschonken en maakt sindsdien deel uit van de vaste opstelling van het Hildo Krop Museum te Steenwijk.
 

Delen

Museuminformatie

Museum Collectie Krop

Museum Collectie Krop

Het Museum Hildo Krop – onderdeel van het Instituut Collectie Krop – is sinds 2007 gehuisvest in villa Rams Woerthe in Steenwijk. Een groot deel van de benedenverdieping en het souterrain bieden onderdak aan een bijzondere collectie werken van beeldhouwer Hildo Krop (1884-1970), zoon van een banketbakker in Steenwijk. Hij koos – na een gedegen koks-en bakkersopleiding – voor het kunstenaarschap. Al snel na zijn opleiding aan de Rijksacademie voor Beeldende Kunsten maakte hij naam. Hij kon bij de gemeente Amsterdam werken en bleef daar 40 jaar. In 1956 kreeg hij de eretitel Stadsbeeldhouwer van Amsterdam. In de stad zijn ontelbaar veel werken van Krop te vinden: in de stadsuitbreidingswijken van het interbellum, op bruggen en in parken.

Openingstijden

za + zo, di t/m do 11-16 u,  1e + 2e Paasdag, 5 mei, Hemelvaartsdag, 1e + 2e Pinksterdag

gesloten: ma + vr, 25+ 26 dec, 1 jan
 

Entree - Toegangsprijzen

volw € 7, jongeren 12 t/m 18 jaar € 5, rondleiding € 10.


Museumkaart geldig

Activiteit

Rondleiding en taxatie

Rondleiding en taxatie

Za 8 april, 11 uur: rondleiding door glazenier Goos Vreugdenhil langs de glas-in-loodramen in Rams Woerthe.
 
Za 8 april, 13.30-17 uur: Wim Spitzen taxeert keramiek.