Museum Catharijneconvent

Maria met kind, circa 1520

Pronkstuk

Maria met kind, circa 1520

Maria met kind, atelier Adriaen Isenbrant, ca 1520, Museum Catharijneconvent, Utrecht.

Delen

Exposities

31 okt 2013 - heden Feest! Weet wat je viert

Feest! Weet wat je viert

Elk feest vier je weer anders: thuis of op straat, met slingers, een kerstboom of met een mooi gedekte paastafel. Waar komen al die verschillende feesten vandaan en wat is hun betekenis? Wat vieren we eigenlijk met Pinksteren en Hemelvaart? Antwoorden op deze vragen vind je in Feest! Weet wat je viert, een permanente kleurrijke en interactieve tentoonstelling waarbij je zelf op ontdekkingstocht gaat en leert over het vieren van religieuze feesten.

Ontdek nog meer over feest op Feest! In de stad in het Bijbels Museum in Amsterdam, Feest! Op Solder in Museum Ons’ Lieve Heer op Solder in Amsterdam, Feest! In Nederland in het Nederlands Openluchtmuseum Arnhem, Feest! Aan de Zuiderzee in het Zuiderzeemuseum Enkhuizen en Feest! In het kasteel in Kasteel Huis Bergh, in ’s-Heerenberg.

10 feb 2017 - 20 aug 2017 MARIA

MARIA

Iedereen weet hoe Maria eruitziet en zal haar beeltenis kunnen herkennen. Ook is bekend dat ze de moeder van Jezus is. Maar over haar leven weten we niet veel. Waarom is ze al eeuwenlang zo populair? En wat zegt dat over ons? Mooie en verrassende verbeeldingen van Maria in de kunst vertellen haar meer dan wonderlijke levensverhaal. Ga met Maria op een inspirerende reis door twee millennia, vol nieuwe kennis en inzichten over de meest invloedrijke en meest afgebeelde vrouw ter wereld. Ontdek hoe veelzijdig deze wereldvrouw is: zij is onderwerp van ikonen en schilderijen, manuscripten, sculpturen, tatoeages en video-installaties. En het zijn niet de minsten die zich door Maria lieten inspireren: o.a. Rubens, Pieter de Grebber, Rembrandt, Jan Toorop, Bill Viola, Jan Fabre en Maria Roosen zijn vertegenwoordigd. 

Museuminformatie

Museum Catharijneconvent

Museum Catharijneconvent

In een sfeervol middeleeuws klooster in hartje Utrecht is Museum Catharijneconvent gevestigd: hét nationaal museum voor christelijke kunst, cultuur en geschiedenis. Met een collectie van zowel protestantse als katholieke kunst- en cultuurvoorwerpen is het museum uniek in de wereld. Het hele jaar door zijn er prachtige tentoonstellingen te zien. Maar ook de vaste collectie – met schitterend goud en zilver, schilderijen van grote meesters, relieken, beelden en eeuwenoude manuscripten – is een bezoek meer dan waard. Met deze belangwekkende collectie vertelt Museum Catharijneconvent het kunst- en cultuurhistorische verhaal van het christendom in Nederland.

Openingstijden

di t/m vr, 10-17 u, za, zo + feestdagen 11-17 u 
Tweede Paasdag, tweede Pinksterdag, 25, 26, 31 dec + 1 jan, 11-17 u
gesloten op overige ma + 27 apr

Entree - Toegangsprijzen

volw € 12,50, t/m 5 jaar gratis, 6 t/m 17 jaar / CJP € 7, 65+ / Upas / groepstarief € 11


Museumkaart geldig

Activiteit

Slow artrondleiding

Slow artrondleiding

4 t/m 9 april, 11 uur: Slow Art-rondleiding. Samen met een ervaren gids stil sta je stil bij een kunstwerk uit de tentoonstelling Maria. Je kunt natuurlijk een paar seconde naar een kunstwerk kijken, maar wat gebeurt er als je een halfuur de tijd neemt? Kom samen kunst kijken en haal meer uit je bezoek.

Tijdens de Museumweek gelden de reguliere toegangsprijzen voor de tentoonstelling Maria.