Museum Bussemakerhuis

​Pastelschilderij

Pronkstuk

​Pastelschilderij

Op dit pastel van eind 18de eeuw zien we Jan Bussemaker, die later burgemeester van Borne zou worden. De kleine jongen is samen met zijn zus afgebeeld. Het is er één van drie pastels met leden van de familie Bussemaker die het museum onlangs heeft kunnen verwerven.

Delen

Exposities

25 feb 2107 - 15 apr 2017 Stof tot nadenken

Stof tot nadenken

Grote bedrukte doeken, kleine kunstwerkjes van linnen gecombineerd met riet, kleding waaronder een witte trouwjurk bedrukt met stiepeltekens; Stof tot nadenken in Museum Bussemakerhuis is een bijzondere expositie. De Almelose kunstenares Gertie Bijkerk volgde aan de AKI in Enschede een opleiding in fotografie en dessinontwerp en heeft een fascinatie voor volkskunst en liefde voor natuurlijke materialen zoals linnen en riet. U krijgt werk te zien dat varieert van grote, bedrukte doeken tot kleine objecten samengesteld met rietpluimen uit Giethoorn en zuiver wit linnen. Delen van dit linnen worden gekleurd met pigment verkregen uit gedroogd slib van een beekje in de Reutumer Weuste. Ook verwerkt Gertie turf en rietstengels. Voor de grote doeken is veelvuldig geëxperimenteerd en gebruik gemaakt van bijzondere manieren voor het maken van zeefdrukken.

Museuminformatie

Museum Bussemakerhuis

Museum Bussemakerhuis

Museum Bussemakerhuis is een uniek monumentaal linnen-fabrikeurshuis. In het beschermd dorpsgezicht Oud Borne krijgt u op eigentijdse wijze een blik op de historie van de Bornse linnen-geschiedenis. Het Bussemakerhuis behoort tot het Cultureel Erfgoed van Borne. Het vertegenwoordigt een deel van het Twents textielverleden en schetst de rijke historie van de Bornse linnengeschiedenis in de 18e en 19e eeuw. In de vaste expositie komt u meer te weten over de linnengeschiedenis en -actualiteit, wat een fabrikeur is, hoe de linnenhandel in Twente werkte en welke samenhang er bestond tussen de Doopsgezinde religie en de linnenhandel.
 

Openingstijden

di t/m zo, 13.30-17 u
zie website voor speciale openings- en sluitingstijden tijdens feestdagen

Entree - Toegangsprijzen

volw € 4, t/m 12 jaar gratis


Museumkaart geldig