Onheilspellend weer - Wilhelm Bleckmann

Pronkstuk

Onheilspellend weer - Wilhelm Bleckmann

Wilhelm Bleckmann (1853-1942) schilderde dit landschap in Nederlands-Indië, eind 19de eeuw. Het dreigende, onheilspelende weer is voelbaar. Bleckmann bracht het impressionisme naar Nederlands-Indië. Zijn Indische werk werd grotendeels vergeten. Ten onrechte. Ons museum bezit met 64 schilderijen de grootste collectie Bleckmanns ter wereld. In de overzichtstentoonstelling ‘Nieuw licht. Het Indisch impressionisme van Bleckmann’ is voor het eerst in ruim 45 jaar een groot deel van zijn oeuvre bijeen en in gerestaureerde staat te zien. Indische landschappen, stadsgezichten en portretten tonen zijn ontwikkeling. 

Delen

Exposities

31 mrt 2017 - 11 sep 2017 Nieuw licht. Het Indisch impressionisme van Bleckmann

Nieuw licht. Het Indisch impressionisme van Bleckmann

Schilder Wilhelm Bleckmann (1853-1942) was een vernieuwer. Hij brengt als eerste het impressionisme naar Nederlands-Indië. Dit blijkt uit de overzichtstentoonstelling Nieuw licht. Het Indisch impressionisme van Bleckmann in Museum Bronbeek. Voor het eerst in ruim 45 jaar is een groot deel van Bleckmanns oeuvre bijeen en in gerestaureerde staat te zien: bijna 50 Indische landschappen, stadsgezichten en portretten tonen zijn ontwikkeling als schilder. De expositie is – 75 jaar na Bleckmanns overlijden -samengesteld door gastcurator Gianni Orsini, auteur op het gebied van kunst uit Nederlands-Indië.

Museuminformatie

Museum Bronbeek

Museum Bronbeek

Museum Bronbeek vertelt over het koloniale verleden van Nederland in Nederlands-Indië. Centraal staat de geschiedenis van het Koninklijk Nederlands-Indisch Leger – KNIL – en de gekoloniseerde tegenstanders. De vaste tentoonstelling vertelt het verhaal van Nederlands-Indië, beginnend aan het eind van de 16e eeuw. Een belangrijk deel van de expositie gaat over de Tweede Wereldoorlog in de kolonie en de gevolgen voor de bewoners. Het verhaal eindigt in de postkoloniale periode, waarin honderdduizenden Indische Nederlanders naar Nederland vertrokken. Verhalen van ooggetuigen, authentieke uniformen en wapens en filmbeelden schetsen een beeld van deze geschiedenis.

Openingstijden

di t/m zo + 2e Paasdag en 2e Pinksterdag 10-17 u
gesloten op 1 jan + 25 dec

Entree - Toegangsprijzen

volw € 6, t/m 5 jaar gratis, 6 t/m 18 / CJP / 65+ € 3

! Gratis toegang van 15 augustus t/m 15 september 2016.


Museumkaart geldig