Museum Boijmans Van Beuningen

Gek van surrealisme. Salvador Dali

Pronkstuk

Gek van surrealisme. Salvador Dali

Museum Boijmans Van Beuningen presenteert tot en met 28 mei 2017 met trots Gek van surrealisme, een ongeëvenaard overzicht met topstukken afkomstig uit vier befaamde Europese privé-verzamelingen. Het museum laat de passie en belevingswereld zien van kunstenaars als Salvador Dalí, Max Ernst, René Magritte en Joan Miró, alsmede hun verdraaiingen van de dagelijkse werkelijkheid. De tentoonstelling belicht de droomwereld, fantasie, gekte en de onbeteugelde passie van de kunstenaars en ook de verzamelaars van deze beroemde kunstbeweging. Voor het eerst zijn ruim 300 werken van vier voortreffelijke privécollecties in één expositie samengebracht. Gek van surrealisme is een reizende tentoonstelling, Rotterdam is de laatste stop. Dit is dé kans om deze surrealistische expositie in vol ornaat te bewonderen.
 
Salvador Dalí, Couple aux têtes pleines de nuages (Een paar met het hoofd vol wolken), 1936. Museum Boijmans Van Beuningen, Rotterdam, fotograaf: Studio Tromp, Rotterdam. © Salvador Dalí, Fundación Gala-Salvador Dalí, c/o Pictoright Amsterdam 2017
 

 

Delen

Exposities

28 jan 2017 - 14 mei 2017 Een handschoen - Grafiek van Max Klinger

Een handschoen - Grafiek van Max Klinger

De virtuoze Duitse graficus, schilder en beeldhouwer Max Klinger inspireerde zowel Giorgio de Chirico als de vroege surrealisten. In het Prentenkabinet van Boijmans is een bijzondere serie prenten van Klinger te zien, met een handschoen in de hoofdrol. De jonge Klinger raakte geobsedeerd door een dameshandschoen, achtergelaten op een rolschaatsbaan in Berlijn. De handschoen vormde de aanleiding voor tien prenten, gedrukt in 1881, met een broeierige ondertoon. We zien de handschoen als hij net wordt opgepikt, als onbereikbaar object van verlangen en als bron van verontrustende nachtmerries. De prenten worden aangevuld met circa 30 andere prenten uit de eigen collectie.

11 feb 2017 - 28 mei 2017 Gek van surrealisme

Gek van surrealisme

Gek van surrealisme is een ongeëvenaard overzicht met topstukken afkomstig uit vier befaamde Europese privéverzamelingen. In het voorjaar staat Museum Boijmans Van Beuningen volledig in het teken van het surrealisme. Het museum laat de passie en belevingswereld zien van kunstenaars als Salvador Dalí, Max Ernst, René Magritte en Joan Miró, alsmede hun verdraaiingen van de dagelijkse werkelijkheid. De ruim 300 werken in de expositie zijn afkomstig uit vier voortreffelijke privécollecties, die voor het eerst zijn samengebracht.
 

1 jan 2017 - 14 mei 2017 Paul van der Eerden – Good Company

Paul van der Eerden – Good Company

Paul van der Eerden (1954) werkt al bijna 40 jaar met tussenpozen aan een reeks tekeningen getiteld Good Company. In deze tentoonstelling zijn alle, ruim 300 tekeningen, voor het eerst samen te zien. De tekeningen zijn interpretaties van kunstwerken die diepe indruk op hem hebben gemaakt. Een aantal van de tekeningen is gebaseerd op werken uit de collectie van Museum Boijmans Van Beuningen. Van der Eerden heeft grote interesse voor de surrealisten; met hen heeft hij het speelse karakter en de voorliefde voor taal, de fascinatie voor kunst van psychiatrische patiënten en niet-westerse kunst gemeen.

beeld: Paul van der Eerden, Good Company: Jackson Pollock, 2005. Museum Boijmans Van Beuningen, Rotterdam

11 mrt 2017 - 11 jun 2017 Alles aan kant

Alles aan kant

Bezoekers kunnen drie maanden lang meekijken met de museummedewerkers die stukken uit de rijke kantcollectie van Museum Boijmans Van Beuningen op zaal inventariseren. Een voorproefje van de werkwijze van het Collectiegebouw, het eerste openbare kunstdepot dat momenteel naast het museum wordt gebouwd. Telkens zijn er nieuwe soorten kant te bewonderen, elk uit een andere periode, techniek en stijl. Zo zijn er drie installaties te zien van kunstenares Isabel Ferrand (Figueira da Foz, 1962). In het werk van Ferrand staat het ‘geheugen’ van de handen centraal.

beeld: Jean Martial Frédou, Portret van Maria Josepha van Saksen, dauphine van Frankrijk, 1760. Verworven met de verzameling van D.G. van Beuningen, 1958

11 feb 2017 - 28 jan 2018 Rhonda Zwillinger

Rhonda Zwillinger

Rhonda Zwillinger (1950) groeide op in New York en maakte begin jaren tachtig furore in de East Village, waar kunstenaars hun werk exposeerden in leegstaande panden en huiskamergaleries. Ze pareerde de glitter en glamour van Hollywood met kitscherige sculpturen en installaties vol glimmende kralen en nepedelstenen. Begin jaren negentig verruilde Zwillinger de stad voor de woestijn in Arizona. Dit keerpunt legde ze vast met het fotoproject The Dispossessed, waarna ze nieuwe manieren vond om zich uit te drukken. In het Klaverblad is nu kunst uit vier van Zwillinger’s levensfases te zien.

beeld: Rhonda Zwillinger, Cha Cha (uit de Dada Toys serie), 2010. Museum Boijmans Van Beuningen, Rotterdam

Museuminformatie

Museum Boijmans Van Beuningen

Museum Boijmans Van Beuningen

Een bezoek aan Museum Boijmans Van Beuningen is een reis door de kunstgeschiedenis, van de vroege Middeleeuwen tot het heden. Van Bosch en Van Gogh tot Dalí en Christo. Sta stil bij de werken van Bruegel de Oude en Rembrandt. Volg het ontstaan van het impressionisme en modernisme met schilderijen van Monet en Mondriaan. En droom mee met surrealisten als Dalí en Magritte. Het museum bezit tevens een collectie tekeningen en prenten, die tot de beste ter wereld behoort. Het gehele jaar door staan er spectaculaire tentoonstellingen over uiteenlopende onderwerpen op het programma.

Openingstijden

di t/m zo + 1e Paasdag en 1e Pinksterdag 11-17 u
gesloten op 1 jan, 27 apr + 25 dec

Entree - Toegangsprijzen

volw € 15, t/m 18 jaar gratis, CJP € 12,50


Museumkaart geldig