Museum Belvédère

​Vier paarden

Pronkstuk

​Vier paarden

Jan Altink – Vier paarden

Jan Altink (1885-1971) is één van de oprichters van de Groninger kunstenaarskring De Ploeg. Zijn krachtigste werken maakte hij in de jaren '20 van de vorige eeuw, waaronder ‘Vier paarden’. Dit schilderij laat zien hoe de kunstenaar een internationale stijl wist te verbinden met zijn voorliefde voor het lokale landschap. Het is één van de eerste expressionistische werken die hij maakte in de open lucht. Het werk van Altink kenmerkt zich door soepele penseelbewegingen, fijnzinnige kleurharmonieën en een sterk observatievermogen.
 
 
Jan Altink (1885-1971), ‘Vier paarden’, 1925. Was/olieverf op doek, 77 x 100 cm

Delen

Exposities

14 jan 2017 - 9 apr 2017 Collectie Anoniem

Collectie Anoniem

De tentoonstelling Collectie Anoniem laat ongebruikelijke combinaties zien tussen moderne en hedendaagse beeldende kunst, etnografica, artistieke objecten en alledaagse dingen. De collectie is gedurende decennia op organische wijze ontstaan, dankzij een verzamelaar die anoniem wenst te blijven. In de tentoonstelling wordt naïeve kunst (Jentje van der Sloot, Ruurd Wiersma) afgewisseld met pop art (onder meer Rosenquist), terwijl werken van hedendaagse kunstenaars (Dave Meijer, Iek Streefkerk) worden getoond naast absurde naakten van Cornelis Kloos. De kunstwerken worden op speelse wijze omringd door oude gereedschappen, scheepsdiorama’s, stoommachines, oud speelgoed of etnografica uit Afrika en Oceanië.

5 mrt 2017 - 7 mei 2017 Illustratoren - Nieuwe oogst

Illustratoren - Nieuwe oogst

Tijdens de eindexamenpresentatie van Academie Minerva in 2016 waren Han Steenbruggen (directeur/conservator van Museum Belvédère) en beeldend kunstenaar Hans Boer (verantwoordelijk voor de tentoonstellingen in Galerie Mozaiek te Zuidlaren) onder de indruk van het werk van de afdeling illustratie. Met een keuze voor negen van deze illustratoren – die samen het collectief Knetterijs vormen – en aangevuld met zes illustratoren die in 2015 of 2016 zijn afgestudeerd aan ArtEz Zwolle, willen zij hen een podium bieden om hun werk onder de aandacht te brengen.

Museuminformatie

Museum Belvédère

Museum Belvédère

Museum Belvédère is het museum voor moderne en hedendaagse schilderkunst uit Noord-Nederland. Tevens bezit het kunst van tijdgenoten en geestverwanten uit binnen- en buitenland. Tot de vaste collectie behoort werk van onder anderen Jan Mankes, Hendrik Werkman en Roger Raveel. Het museum organiseert circa 5 exposities per jaar. Maak na het bezoek eens een wandeling door Museumpark Landgoed Oranjewoud of door de bossen van Oranjewoud.

Openingstijden

di t/m zo 11-17 u
gesloten op 1 jan + 25 dec + 2e pinksterdag

Entree - Toegangsprijzen

volw € 9, t/m 11 jaar gratis, CJP € 5,40


Museumkaart geldig

Activiteit

Intieme tafellezing

Intieme tafellezing

Di 4 april, 10.30–13 uur: Intieme tafellezing door directeur-conservator Han Steenbruggen, gerenommeerde Ploegkenner. Vroeger was hij werkzaam als hoofd van het Ploeg-paviljoen van het Groninger Museum. 

Dankzij een anonieme stichting kon Museum Belvédère het schilderij Vier paarden verwerven van de schilder Jan Altink (1885-1971). Zijn krachtigste werken maakte hij in de jaren 20 van de vorige eeuw, waaronder dit schilderij, dat laat zien hoe de kunstenaar een internationale stijl verbindt met zijn voorliefde voor het lokale landschap. Daarmee geldt Vier paarden als één van de hoogtepunten van het Groninger expressionisme.   gerenommeerde Ploegkenner. Vroeger was hij werkzaam als hoofd van het Ploeg-paviljoen van het Groninger Museum.