Museum Beelden aan Zee

​Portret van G. door Alphons Freijmuth

Pronkstuk

​Portret van G. door Alphons Freijmuth

Aanvankelijk is Alphons Freijmuth (1940) vooral werkzaam als schilder. Men rekent hem tot de groep kunstenaars van de Nieuwe Figuratie. Deze schilders delen met de Pop Art een voorkeur voor populaire beeldtaal. Zij nemen alledaagse onderwerpen als uitgangspunt om de werkelijkheid te vervormen en vervreemden.
 
Begin jaren ‘80 begint Freijmuth ook driedimensionaal te werken. Hij voelt zich vooral aangetrokken tot de keramiek met al zijn vrijheden van vormgeving en kleur. Portret van G. (1982) –  een portret van zijn kunstbroeder Ger van Elk – maakt deel uit van een serie uiterst expressieve koppen van mannen en vrouwen. Vanuit een abstracte benadering van het onderwerp komt hij tot een figuratieve verbeelding. Freijmuth laat zich leiden door het materiaal: 'In de keramiek kun je gemakkelijk figuratief te werk gaan omdat de klei vloeibaar is'.
 
 

Delen

Exposities

1 sep 2016 - 31 aug 2017 Arne Quinze

Arne Quinze

In de duinen vóór museum Beelden aan Zee en op de patio van het museumcafé staan ongewone felgekleurde sculpturen van de Vlaamse beeldend kunstenaar Arne Quinze (1971). Met Natural Chaos wil de kunstenaar onze aandacht vestigen op de positieve invloed van kunst op de mens. Hij droomt van steden als openluchtmusea. Wat als er in onze alledaagse omgeving plots iets ongewoons binnenbreekt? Zullen we het omarmen of juist afwijzen? Op het eerste zicht lijken de kunstwerken een kwetsbare mix van bronzen staven en gekleurde glazen deeltjes maar ze volharden in een krachtige dialoog net als de natuur zelf. Het uitlokken van communicatie en sociale interactie is de grootste artistieke drijfveer van Arne Quinze.
 

17 feb 2017 - 7 mei 2017 Aura Rendón Benger

Aura Rendón Benger

Voelen. Echt voelen, lichamelijk voelen, roept een mentale reactie op. Het mentaal voelen. Dat is de essentie van het werk van de Duitse installatie- en performancekunstenaar Aura Rendón Benger (1989). Zij studeerde in 2014 af aan de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunst in Den Haag. Al het werk van Aura Rendón Benger vindt zijn oorsprong in de persoonlijke ervaring. Zij doet voortdurend beroep op de perceptie en de grenzen van het publiek. In de confrontatie met haar werk ontstaat een intense wisselwerking tussen gevoelens van comfort en ongemak. Zij creëert op die manier een spanning tussen waarneming en fysieke beleving. Hoe ver is de beschouwer bereid haar te volgen in het verleggen van grenzen?

Dit is de eerste tentoonstelling in een bijzondere reeks over jong talent die museum Beelden aan Zee in de komende vijf jaar in samenwerking met, én met steun van, de Stichting Stokroos zal organiseren.

18 mrt 2017 - 25 jun 2017 Auke de Vries – Tussenlanding

Auke de Vries – Tussenlanding

De werken voor de openbare ruimte van Auke de Vries zijn talrijk. In Nederland, maar ook in Duitsland, Engeland en Spanje is hij vertegenwoordigd. Met sculptuur wil hij de ruimte bedwingen en ‘aanraken’. Met zijn werk maakt hij de verbinding tussen de straat, architectuur en infrastructuur. Beelden aan Zee eert de kunstenaar met een groots overzicht van recent werk. De kern van de tentoonstelling bestaat uit hangende beelden die met zo’n levendigheid en dynamiek zijn gecomponeerd en van felle kleuren voorzien, dat het wel lijkt alsof ze komen aanvliegen of -suizen. In de Grote zaal van het museum en de aangrenzende buitenruimtes schept de kunstenaar een nieuwe wereld, waarin de werken zich tot de museale architectuur en tot elkaar verhouden in een uitgebalanceerde, haast theatrale tentoonstelling.
 

Museuminformatie

Museum Beelden aan Zee

Museum Beelden aan Zee

De naam zegt het al: dit museum aan zee toont beelden. Binnen en buiten staan de prachtigste sculpturen. Hét museum voor liefhebbers van beeldhouwkunst. Het onderwerp van de vaste collectie is mensbeelden van nu. De stijlen lopen sterk uiteen, net als de gebruikte materialen. Van brons tot hout en van ijzer tot kunststof. Regelmatig zijn er exposities van ander werk. Van één beeldhouwer, of van een groep. Sprookjes en legenden over de zee zijn het onderwerp van de sprookjestuin op de boulevard. Het grootste beeld, de Haringeter, is maar liefst 12 meter hoog.

Openingstijden

di t/m zo, 10 – 17 u

Entree - Toegangsprijzen

volw € 15, t/m 12 jaar gratis, 13 t/m 18 jaar € 7,50


Museumkaart geldig

Activiteit

Rondleiding Tussenlanding

Rondleiding Tussenlanding

Do 6, vr 7 & zo 9 april, 13.30-14.30 uur: Rondleiding Tussenlanding. Maak kennis met het kleurrijke werk van beeldhouwer Auke de Vries. De kern van Tussenlanding bestaat uit hangende beelden die met zo’n levendigheid en dynamiek zijn gecomponeerd en van zulke felle kleuren voorzien dat het wel lijkt alsof ze komen aanvliegen of -suizen. De kunstenaar schept een nieuwe wereld, waarin de werken zich tot de museale architectuur en tot elkaar verhouden in een uitgebalanceerde, haast theatrale tentoonstelling. Reserveren kan niet, wees op tijd! Maximaal 20 personen per keer. Gratis op vertoon van een geldig entreebewijs.