Museum Arnhem

The tourist

Pronkstuk

The tourist

Bezoekers kunnen zich verwonderen over onze aanwinst ‘The Tourist’ van Margriet van Breevoort. Zij maakt hyperrealistische sculpturen die afkomstig lijken uit een fantasiewereld. ‘The Tourist’ oogt in eerste instantie als een herkenbaar figuur. Maar er zijn vervreemdende details aan toegevoegd. De grote ogen en de schuine houding van het hoofd roepen een sfeer van verwondering op. Verwondering over de wereld waarin we leven, een wereld die groots en complex is en die tegelijkertijd oproept tot actie: we moeten er op uit, de wereld verkennen!
 
 

Delen

Exposities

18 feb 2017 - 7 mei 2017 Stijlloos

Stijlloos

In de tentoonstelling Stijlloos is te zien hoe de Nederlandse beeldende kunst zich in de eerste decennia van de vorige eeuw ontwikkelde. Hoe gaven kunstenaars als Jan Mankes, Jan Sluijters, Lodewijk Schelfhout, Charley Toorop en Carel Willink uiting aan dezelfde maatschappelijke vraagstukken als De Stijl-kunstenaars? Hoe werkten kunstenaars met elkaar samen en hoe beïnvloedden zij elkaar? Niet de ontwikkeling van realisme naar abstractie is de rode draad (dus de uiterlijke verschijning van een kunstwerk) in de tentoonstelling, maar de achterliggende vragen die kunstenaars zichzelf stelden en de relatie die zij innamen ten opzichte van sociaal-maatschappelijke thema’s.

In 2017 is het 100 jaar geleden dat de internationale kunstbeweging De Stijl is opgericht. Nederland viert dit met het feestjaar Mondriaan tot Dutch Design van NBTC.

17 mrt 2017 - 11 jun 2017 Van Art Nouveau tot Art Deco

Van Art Nouveau tot Art Deco

Van Art Nouveau tot Art Deco | Keramiek uit de Arnhemsche Fayencefabriek geeft een uitgebreid beeld van het sieraardewerk dat geheel in de stijl van de Art Nouveau en later de Art Deco werd vervaardigd in de Arnhemsche Fayencefabriek (1907-1934). Te zien zijn verschillende topstukken uit de fabriek, voorzien van uitbundige decors, naast de meer gangbare producten. Twee unieke tegeltableaus met prachtige schilderingen geven een inkijk op het maakproces van faience, oftewel plateel. Met foto’s en interieurstukken uit Gelderse werkplaatsen wordt een tijdsbeeld geschetst van het mondaine Arnhem aan het begin van de 20e eeuw. In de koepelzaal stap je de wereld van verzamelaar Benno Steenaert in, met een spectaculaire presentatie van zijn collectie.

27 mei 2017 - 15 okt 2017 RAVAGE

RAVAGE

Museum Arnhem presenteert de eerste grote overzichtstentoonstelling van makersduo RAVAGE. Een selectie uit ruim 40 jaar levenswerk laat zien hoe RAVAGE een eigen signatuur en werkwijze heeft ontwikkeld. Afgestudeerd aan de befaamde modeafdeling van ArtEZ hogeschool voor de kunsten Arnhem heeft het duo een eigen plek verworven in de wereld van de internationale mode, design en autonome kunst. Nu keren ze terug naar de stad waar hun carrière begon. Acht zalen geven inzicht in hun werkwijze, waarin de multidisciplinaire aanpak zichtbaar en hun oneindige ‘Zin’ om te maken voelbaar wordt. Iedere zaal biedt een eigen invalshoek; van een ruimte vol tekeningen of een overzicht van samenwerkingen tot een mode-studiezaal en een zaal ingericht als kapel waar alle zintuigen worden geprikkeld.

8 apr 2017 - 15 okt 2017 Pierre Janssen. In de greep van de kunst

Pierre Janssen. In de greep van de kunst

Half Nederland zit voor de buis als Pierre Janssen in de jaren 60, 70 op televisie over kunst vertelt. Hij praat in gewone mensentaal en is benieuwd wat kijkers vinden. Tien jaar na zijn overlijden staan het Stedelijk Museum Schiedam en Museum Arnhem met de grote dubbelexpositie Pierre Janssen. In de greep van de kunst stil bij zijn nog altijd vernieuwende gedachtegoed. Pierre Janssen (1926-2007) is kunstjournalist als hij in 1956 conservator wordt bij het Stedelijk Museum Schiedam. Van 1969 tot 1982 is hij directeur van Museum Arnhem. Janssen ziet kunst vooral als een middel om mensen te verbinden. De duotentoonstelling laat zien wie Janssen was, wat hij deed, welk werk hij aankocht en wat hem tot pionier maakte. De titel knipoogt naar het televisieprogramma Kunstgrepen waar Janssen twaalf jaar lang – tussen 1959 en 1975 – over kunst vertelt. Voor veel mensen zijn die praatjes een eerste kennismaking met kunst. Kunstgrepen is ook het eerste kunstprogramma op televisie.

Museuminformatie

Museum Arnhem

Museum Arnhem

Museum Arnhem staat op een hoge stuwwal met adembenemend uitzicht over het Rijndal. De vaste collectie toont magisch en neorealisten (Jan Mankes, Dick Ket, Pyke Koch, Carel Willink), hedendaagse kunst (Marlene Dumas, Klaas Gubbels, Maria Roosen), vormgeving en sieraden (Theodoor Colenbrander, Ineke Hans, Gijs Bakker). Het museum organiseert ook steeds wisselende tentoonstellingen. Het museumcafé is in 2015 door het publiek uitgeroepen als beste van Nederland en heeft twee terrassen in de beeldentuin. De museumwinkel heeft een assortiment aan boeken en design artikelen. Museum Arnhem ligt op loopafstand van station Arnhem waar bezoekers kunnen parkeren in Parkeergarage Centraal.

Openingstijden

di t/m zo, 11-17 u
gesloten op 1 jan, 27 apr + 25 dec
 

Entree - Toegangsprijzen

volw € 10, t/m 12 jaar gratis, 13 t/m 17 jaar / CJP / student € 5

 


Museumkaart geldig