​Consoleklok van Nicolaes Weylandt

Pronkstuk

​Consoleklok van Nicolaes Weylandt

Met trots presenteren wij de consoleklok van Nicolaes Weylandt. Een van de grootste ontwikkelingen in Nederland tijdens de Gouden Eeuw was de ontwikkeling van het uurwerk, de klok. Weylandt maakte (zak)horloges, staande klokken en tafelklokken. Zijn consoleklok is een prachtig resultaat van de 'uurwerkrevolutie'. De klok is niet alleen zeldzaam maar vertelt ons ook een klassiek mythologisch verhaal over Chronos, de figuur die de zeis vasthoudt terwijl hij zich op een wereldbol bevindt. De klok is afgewerkt in Boulle-marqueterie; een combinatie van schildpad en verschillende metalen. De klok geeft niet alleen de tijd weer, maar ook dag en maand. Elk uur klinken er acht melodieën die door 17 belletjes tot stand komen. Hierdoor is het uurwerk veel meer dan een klok, het is een waar kunstwerk. 
 

Delen

Exposities

5 mrt 2017 - 4 jun 2017 A Passion for TASCHEN

A Passion for TASCHEN

In 2016 ontving Benedikt Taschen uit handen van The Royal Photographic Society de Photographic Publishing Award voor "zijn uitstekende prestatie op het gebied van fotografische publicaties". Museum aan het Vrijthof presenteert een tentoonstelling gewijd aan het fenomeen TASCHEN. Ontdek de durf, visie en variatie van TASCHEN’s oeuvre. Aan de hand van speciale Art en Collectors edities, originele foto’s, bestsellers en objecten uit het TASCHEN-archief, krijg je zowel een indruk van de thematische diversiteit en kwaliteit van de mondiale uitgeverij als van de samenwerkingen met toonaangevende fotografen, waaronder Helmut Newton, Sebastião Salgado en Annie Leibovitz. Ook wordt een selectie boekenstandaarden gepresenteerd. De vormgeving van zowel het boek als de boekenstandaard worden beschouwd als een Gesamtkunstwerk. TASCHEN werkt hiervoor samen met topdesigners als Philippe Starck en Marc Newson. Een speciale XXX-ruimte (Adult Content) is ingericht met TASCHEN’s explicietere titels. De tentoonstelling eindigt met een 'please touch room' waar bezoekers zelf door de boeken kunnen bladeren. 

Museuminformatie

Museum aan het Vrijthof

Museum aan het Vrijthof

Onder het motto Made in Maastricht organiseert Museum aan het Vrijthof ongeveer vier tot vijf keer per jaar verschillende wisseltentoonstellingen. Ook laat het museum aspecten van de Maastrichtse geschiedenis zien in onderdelen eigen collectie en bruiklenen. Deze vaste collectie is erg uitgebreid en bestaat onder andere uit het bijzondere Maastrichts zilver, Maastrichtse pistolen en mooie Maastrichtse schilderijen en klokken. Made in Maastricht staat centraal en dat deelt het museum graag met haar bezoekers.

Openingstijden

di t/m zo 10-17.30 u

gesloten op 20 t/m 28 feb ivm opbouwweek A Passion For TASCHEN en Carnaval

Entree - Toegangsprijzen

volw € 8,  t/m 6 jaar gratis

Van 3 mrt t/m 11 jun geldt – ivm de tentoonstelling A Passion for TASCHEN – een toeslag van € 1,50, ook voor Museumkaarthouders.


Museumkaart geldig