Mondriaanhuis

Atelier van Mondriaan op ware grootte

Pronkstuk

Atelier van Mondriaan op ware grootte

Het Mondriaanhuis in Amersfoort is een bijzondere plek. In dit huis werd op 7 maart 1872 de beroemde schilder Piet Mondriaan geboren. In het Mondriaanhuis kun je veel te weten komen over zijn leven en werk. Aan de hand van brieven, foto's, documentatie, filmpjes en hoorspelen krijg je een uitgebreide schets van de persoon achter de kunstenaar. Een absoluut pronkstuk is het op ware grootte nagebouwde atelier van Mondriaan in Parijs. Hier kun je ervaren hoe hij daar woonde en werkte. Het atelier aan de Rue du Départ was een oase van rust in de hectische Franse hoofdstad. Voor veel kunstenaars die Mondriaan bezochten was zijn werkplek een bron van inspiratie. 

Delen

Exposities

8 mrt 2017 - 31 dec 2017 De wereld van Piet Mondriaan

De wereld van Piet Mondriaan

Het Mondriaanhuis in Amersfoort is het geboortehuis van kunstenaar Piet Mondriaan (1872-1944). Hier kun je ontdekken hoe zijn werk geleidelijk veranderde van realistische landschappen tot abstracte composities met de karakteristieke lijnen en vlakken. Dompel je onder in zijn dynamische leven en reis mee van Amersfoort naar Winterswijk, van Amsterdam via Parijs naar Londen en uiteindelijk naar New York. Tijdens de reis maak  je kennis met de kunstenaar in al zijn facetten, ontdek je zijn iconische werk, zijn spirituele vorming,  zijn interesses en vrienden. In een video-installatie trekt de artistieke ontwikkeling van Mondriaan aan je voorbij.

8 mrt 2017 - 31 dec 2017 Rietveld ontmoet Mondriaan

Rietveld ontmoet Mondriaan

Gerrit Rietveld en Piet Mondriaan, destijds allebei lid van kunststroming De Stijl, hebben elkaar tijdens hun leven nooit ontmoet. Met de aankomende realisatie van een kunstwerk van Boris Tellegen zullen zij elkaar als het ware treffen tussen Utrecht en Amersfoort. Tussen deze steden komt een nieuw snelfietspad met een kunstwerk van Tellegen, dat bestaat uit verschillende, samenhangende onderdelen. Het landmark kent tien beelden van ieder ongeveer zes meter hoog, geplaatst over een afstand van 20 kilometer. Boris Tellegen trekt met het ontwerp ook de lijn door naar het heden en zijn eigen werk. Zo zoekt hij de spanning op tussen de harmonie en perfectie van de Stijlkunstenaars en de rauwheid en chaos van zijn eigen werk. In het Mondriaanhuis zijn schetsen en schaalmodellen van de tien sculpturen te zien.

Museuminformatie

Mondriaanhuis

Mondriaanhuis

Het Mondriaanhuis in Amersfoort is het geboortehuis van kunstenaar Piet Mondriaan. Je kunt er ontdekken hoe zijn werk geleidelijk veranderde van realistische landschappen tot abstracte composities met de karakteristieke lijnen en vlakken. Dompel je onder in zijn dynamische leven en reis mee van Amersfoort naar Winterswijk, van Amsterdam via Parijs naar Londen en uiteindelijk naar New York. Tijdens de reis maak je kennis met de kunstenaar in al zijn facetten. In video-installaties trekt de artistieke ontwikkeling van Mondriaan aan je voorbij en zie je de zoektocht in New York die leidde tot zijn absolute meesterwerk, de Victory Boogie Woogie. Verder valt Mondriaans vroege werk te bewonderen in De Schatkamer en is op ware grootte zijn Parijse atelier nagebouwd.

Ben je geïnspireerd geraakt door Mondriaan? Sluit je bezoek af in het Doe-het-zelf-atelier en creëer je eigen kunstwerk! Naast opdrachten die je zelfstandig kunt doen, zijn er ook regelmatig workshops voor families en kinderen. Voor scholen en groepen zijn er speciale programma's en arrangementen op maat.

Openingstijden

di t/m zo 11-17 uur
gesloten op 1 jan, 27 apr + 25 dec
 

Entree - Toegangsprijzen

volw € 10, t/m 5 jaar gratis, 6 t/m 17 jaar € 8
 


Museumkaart geldig