Molenmuseum

Model kollergang

Pronkstuk

Model kollergang

In de Zaanstreek maalden molens behalve graan ook specerijen, lijnzaad voor olie en pigmenten voor verf. Ook werd met molens papier gemaakt uit lompen en hout gezaagd. Alles met de kracht van de wind. De molens waren 400 jaar lang de milieuvriendelijke fabrieken van de Zaanse industrie. Daarna kwam de stoomkracht en de elektriciteit. Dat is een ander verhaal. Een kollergang bestaat uit twee rechtop staande ronddraaiende molenstenen – in een meelmolen liggen ze. Deze stenen, die bij ons lopers heten, pletten plantenzaden zoals lijnzaad. Uit de geplette zaden werd olie geperst voor olielampen, zeep of lak om huizen en molens mee te beschermen. Ons model van de kollergang kun je zelf in beweging zetten om te zien hoe het werkt. 

Delen

Museuminformatie

Molenmuseum

Molenmuseum

Het Molenmuseum wordt beheerd door (Vereniging) De Zaansche Molen. De Zaansche Molen heeft ook 13 werkende industriemolens. Het museum vertelt het verhaal van de opkomst en de neergang van de molenindustrie, van 1597 tot nu. Het Molenmuseum, geopend in 1928 door prins Hendrik, toont diverse stukken die aan het molentijdperk herinneren. Variërend van een koperen tabaksdoos tot de sleutel van een molen en van een molenmodel tot een oude koffieketel. Een van de topstukken is het Molenpanorama dat Frans Mars (schilder en mede-oprichter van De Zaansche Molen)  in de oorlogsjaren schilderde. Het toont de oostkant van de Zaan rond 1800, gezien vanaf het voormalige raadhuis van Koog aan de Zaan.

Openingstijden

di t/m vr 11-17 u, za + zo 13-17 u
gesloten op 1 jan + 25 dec

Entree - Toegangsprijzen

volw € 4,50, t/m 5 jaar gratis, 6 t/m 17 jaar € 3


Museumkaart geldig

Activiteit

​‘Wat stinkt het hier’

​‘Wat stinkt het hier’

Za 8 en zo 9 april: De nieuwe tentoonstelling ‘Molenmakers Gevraagd’ spoort kinderen aan zelf een molen maken in oliemolen Het Pink. Molenmakers werken met hun handen maar zullen hun hoofd er wel bij moeten houden. Een perfecte mix voor kinderen om daarmee te oefenen. En uiteindelijk iets te maken dat ze trots mee naar huis kunnen nemen, het Zaanse Spinnetje.

In de weekenden tussen 14 maart en 30 april en in de meivakantie van 22 april tot en met 7 mei is er mogelijkheid om molentjes te maken in de speciaal vormgegeven werkruimte van het Molenmuseum.

Het  molenpakket kost tijdens het bezoek € 7,50 exclusief toegang tot het museum.