mij | museumijsselstein

​Vlechtwerk, een eeuwenoud ambacht

Pronkstuk

​Vlechtwerk, een eeuwenoud ambacht

Vlechtwerk: een eeuwenoud ambacht

Een man vlecht met zijn blote handen een mand van wilgentenen in elkaar. De vrouw naast hem draagt een robuuste gevlochten mand om haar arm. Tot in de jaren ’50 van de vorige eeuw werden de buitendijkse oevers van rivieren vooral gebruikt als grienden. Een griend is een stuk land dat geschikt is voor het planten van wilgentakken of -tenen. Het vruchtbare land zorgde voor een levendige mandenindustrie in IJsselstein.

Serafijn de Vliegher, De mandenmaker, ca. 1840. Beeld: Anneke Radstake

Delen

Exposities

11 mrt 2017 - 28 mei 2017 Aanstormend talent bij MIJ

Aanstormend talent bij MIJ

De tentoonstelling ‘Aanstormend talent bij MIJ. Het beste uit 2016 van Galerie Pouloeuff in Museum IJsselstein (MIJ) biedt een selectie van werken van jonge talentvolle kunstenaars, dat het afgelopen jaar in Galerie Pouloeuff te zien was. Van poëtische beelden tot stoere installaties en van klein figuratief werk tot grote geometrische kleurvlakken, alles komt aan bod. In deze derde editie van de tentoonstelling neemt het begrip kwetsbaarheid een belangrijke plaats in. Zowel in onderwerp als materiaalgebruik.

1 apr 2017 - 17 sep 2017 Historisch vervlochten met MIJ

Historisch vervlochten met MIJ

In de tentoonstelling Historisch vervlochten met MIJ. IJsselsteins vlechtwerk, van griend tot mand staat de historische context van het mandenvlechten centraal. Dit eeuwenoude ambacht van het hakken, snijden en schillen van wilgentenen is onlosmakelijk verbonden met de geschiedenis van IJsselstein. De natte polders rond IJsselstein leenden zich bijzonder goed voor het verbouwen van wilgenhout en aan het eind van de Middeleeuwen ontwikkelde zich in deze streek de zogenaamde ‘griendcultuur’. Het werken in de grienden is een noeste arbeid. De eenjarige wilgentenen worden geschild en gevlochten tot manden en het vierjarige hout verwerkt tot hoepels voor tonnen. Het is een levendige ‘industrie’ die tot na de Tweede Wereldoorlog duurt, wanneer nieuwe materialen en technieken het eeuwenoude ambacht verdringen.

Museuminformatie

mij | museumijsselstein

mij | museumijsselstein

Museum IJsselstein (MIJ) wil het dichtbije verbijzonderen en het bijzondere dichtbij brengen. MIJ is dé plek waar IJsselstein en de wereld elkaar ontmoeten. Laat je leiden door de vaste opstelling waarin de nadruk ligt op de IJsselsteinse geschiedenis en laat je inspireren door de wisseltentoonstellingen waarin hedendaagse kunst en cultuur de boventoon voeren.

MIJ toont spannende combinaties en verbindt verleden en heden aan actuele thema’s. Laat je verrassen bij MIJ. 

beeld: Nicolas Dings, Mnemosyne, 1996

 

Openingstijden

wo t/m zo 13-17 u
gesloten op 1 jan, 1e Paas- en Pinksterdag, 27 apr, 24, 25 +31 dec

 

Entree - Toegangsprijzen

volw € 4, t/m 18 jaar gratis, CJP / 65+ / U pas € 2,50


Museumkaart geldig

Activiteit

Diverse activiteiten

Diverse activiteiten

Do 6 april, 19.30-21.30 uur: Lezing over Wed, Koningstraat en Schuttersgracht 
in samenwerking met de Historische Kring IJsselstein (HKIJ). Over de lange en bewogen geschiedenis van de Schuttersgracht in IJsselstein. Thema-avond met aandacht voor deze straat in de historische binnenstad van IJsselstein. Bart Rietveld, voorzitter van de HKIJ, spreekt in de lezing over het verleden, heden en toekomst van de Schuttersgracht. Oud-HKIJ voorzitter en geboren en getogen IJsselsteiner Bep Murk staat stil bij zijn persoonlijke ervaringen met deze straat. Alle leeftijden.

Zo 9 april, 13.30-16 uur: Vlekken Maken Beelden Zien: interactieve workshop  met kunstenaar FMD van der Linden. Zij maakt haar werken in de serie Framed Sediment (2014) zo dat je de voor- én achterzijde kunt zien. Door dik papier te overgieten met water, pigmenten, inkt en aquarelverf, ontstaan meanderende, energieke vormen. In deze workshop ga je samen met de kunstenaar aan de slag en werk je aan iets moois voor jezelf én aan een groot gezamenlijk kunstwerk dat t/m 28 mei te zien is bij MIJ. Voor kinderen van 8-12 jaar.

Tijdens de Nationale Museumweek is de toegang gratis.