Meisje met de parel

Pronkstuk

Meisje met de parel

Johannes Vermeer schilderde zijn beroemde 'Meisje met de parel' in 1665-1667. Het is uitgegroeid tot zijn meest geliefde schilderij. Het kwam in 1902 in het bezit van het Mauritshuis. Het schilderij is een tronie, een studie van een opvallend gezicht, een gelaatsuitdrukking of karakter. Rembrandt maakte dit genre in de 17e eeuw populair. Tronies werden in groten getale voor de open markt geproduceerd. Anders dan bij portretten waren de modellen vrijwel altijd anoniem. Men heeft geen van Vermeers modellen ooit kunnen identificeren. Dat geldt ook voor dit meisje. Zijn oudste dochter Maria was in de periode dat hij het schilderde twaalf of dertien jaar oud. Er is echter geen enkel bewijs dat zij het meisje met de parel zou zijn.

Delen

Exposities

9 mrt 2017 - 25 jun 2017 Slow Food. Stillevens uit de Gouden Eeuw

Slow Food. Stillevens uit de Gouden Eeuw

Rijk gedekte tafels met hapklare etenswaren en kostbare voorwerpen waren vanaf 1600 een geliefd thema. Gretig stortten diverse kunstenaars zich op het weergeven van de details van de op de tafel uitgestalde zaken. Het Mauritshuis toont in Slow Food. Stillevens uit de Gouden Eeuw de ontwikkeling van het genre met een selectie van ruim 20 schilderijen, met als hoogtepunt het meesterwerk Stilleven met kazen, amandelen en krakelingen van Clara Peeters. De schilderijen zijn een lust voor het oog. De meesters van het maaltijdstilleven kozen verfijnde eetbare zaken zoals vis, oesters, garnalen, kaas, vleeswaren, brood en kleine hapjes zoals olijven of noten. Tussen de objecten zien we vaak fraaie glazen, vergulde bokalen, aardewerken kannen en oosters porselein, weergegeven tot in het kleinste detail.

Beeld: 1203 | Clara Peeters | Stilleven met kazen, amandelen en krakelingen | Mauritshuis, Den Haag

Museuminformatie

Mauritshuis

Mauritshuis

Het Mauritshuis biedt bezoekers ‘s werelds beste Nederlandse en Vlaamse kunst uit de Gouden Eeuw. Het publiek kan in de intieme museumzalen meer dan tweehonderd topstukken als Vermeers Meisje met de parel, De anatomische les van Nicolaes Tulp van Rembrandt, Fabritius’ Het puttertje en de Stier van Potter bewonderen, ondersteund door een multimedia tour. Het charmante 17e eeuwse museum ademt een aangename sfeer met zijden wandbespanning, fonkelende kroonluchters en monumentale plafondschilderingen. In de lichte ondergrondse foyer bevindt zich de brasserie en museumwinkel, en in de Royal Dutch Shell Vleugel in Art Deco stijl wordt plaats geboden aan tijdelijke tentoonstellingen en een kunstwerkplaats.

Openingstijden

ma 13-18 u, di t/m zo 10-18 u, do 10-20 u
gesloten op 1 jan, 6 nov + 25 dec

Entree - Toegangsprijzen

volw € 14, t/m 18 jaar gratis


Museumkaart geldig

Activiteit

Verhaal op zaal en instaprondleidingen

Verhaal op zaal en instaprondleidingen

Ma 3 t/m 7 vr april, 16.15 uur: Verhaal op zaal.  Kort kunstpraatje op zaal, duur ± 15 minuten. Elke werkdag van de Museumweek komt een ander schilderij, een andere kunstenaar, een ander onderwerp of een andere zaal  aan bod. Gratis, opgeven niet nodig, op de dag zelf hoort u waar Verhaal op zaal is.

Za 8 & zo 9 april, 15.30 & 16.30 uur: Gratis instaprondleidingen langs de topstukken in de vaste collectie. Gratis, duur ± 50 minuten, opgeven hoeft niet, u kunt een voucher halen bij de kassa.

Ma 3 t/m zo 9 april: Familie-doe-pakket. Liever zelf met de kinderen op pad?
Leen dan het Familie-doe-pakket bij de balie van het museum, vol leuke spelletjes en opdrachten waarmee je met de hele familie de mooiste, spannendste en grappigste schilderijen van het museum kunt ontdekken. Vanaf 4 jaar, € 3 per kind. Meer informatie.