Markiezenhof

Oudste bril van Nederland

Pronkstuk

Oudste bril van Nederland

In 2001 werd deze 14e-eeuwse bril aangetroffen in een afvalkuil in Bergen op Zoom. De straat werd in de middeleeuwen bewoond door de rijkere bovenlaag van de bevolking. Hoogstwaarschijnlijk werd de bril gedragen door een kanunnik, een koorheer. Het is een zogenaamde knijp- of geklonken bril van  twee delen, verbonden met een koperen pennetje zodat je de lenzen over elkaar heen kunt schuiven. Bij het lezen werd deze op de neus geklemd. Beide pootjes zijn uitgezaagd in de vorm van 2 geprofileerde mensengezichtjes.
De glazen zijn in minder goede staat omdat ze eeuwenlang in een zuurstofrijke bodem hebben gelegen. Toch is de bril uniek in zijn vorm en gaafheid. Vergelijkbare brillen uit deze periode, hebben helemaal geen glazen meer.
De 14e eeuwse bril uit Bergen op Zoom geldt als oudste complete bril van Nederland.
 

Delen

Exposities

20 mei 2017 - 29 okt 2017 Zes eeuwen zilver

Zes eeuwen zilver

Het ambt van zilversmeden was een belangrijk onderdeel van Bergen op Zoom in vroegere eeuwen. Minstens 350 zilversmeden waren actief tussen het eind van de 14e eeuw en 1963, toen de laatste actieve zilversmid stopte. Het Markiezenhof brengt met de grote overzichtstentoonstelling de geschiedenis van zilver en zilversmeden in de omgeving van Bergen op Zoom in beeld. Laat u verwonderen door prachtige zilveren objecten van allerlei soorten en maten, leer over de functies van zilver anno 2016, bekijk hoe de zilversmeden werkten en ontdek waarom West-Brabant een belangrijk centrum was van de zilverproductie.

Museuminformatie

Markiezenhof

Markiezenhof

Het Markiezenhof is ongetwijfeld het mooiste middeleeuwse stadspaleis van West-Europa. Binnen huizen maar liefst twee musea: het Stad- & regiomuseum en het Kermismuseum. Ga op avontuur door dit uitgestrekte paleis met zijn vele kamers, galerijen, traptorens, binnenplaatsen en tuinen, en krijg een beeld van de historie van stad en regio. Erg leuk voor kinderen is het Kermismuseum, met onderdelen en miniaturen van nostalgische kermisattracties.

Openingstijden

di t/m zo 11-17 u
gesloten op 1 jan, Pasen, 27 apr, 25, 26 + 31 dec

Entree - Toegangsprijzen

volw € 9, t/m 5 jaar gratis, 6 t/m 12 jaar € 5, CJP / 65+ € 7,50


Museumkaart geldig